'Moćna' salata za početak dana

Zdravlje na meniju

Profimedia

Američka kulinarska zvijezda Michael Symon, poznat po legendarnoj emisiji ‘Iron Chef’ i brojnim drugim kulinarskim showovima, slasna jela na svom je jelovniku morao zamijeniti zdravim inačicama nakon što je doznao da boluje od lupusa i reumatoidnog artritisa. Novostečeno znanje o namirnicama i jelima koja mu pomažu u borbi s bolestima, a ujedno su i ukusna, podijelio je s obožavateljima i potkraj 2019. objavio knjigu ‘Fix It With Food’ koja obiluje zdravim receptima, raskošnim fotografijama i korisnim savjetima.

Profimedia 

Sastojci:

1/2 šalice oraha
1 šalica kvinoje
sol, svježe mljeveni papar
1/2 šalice sušenih višanja
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja
1/4 šalice octa od crvenog vina
1 žličica Dijon senfa
1 žličica meda
1 mali ljubičasti luk
3 šalice sitno sjeckanog kelja ili raštike
3 šalice sitno sjeckanog mladog špinata
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Polovice oraha posložite na lim za pečenje i pecite u pećnici dok se lagano ne tostiraju, otprilike osam minuta. Pustite da se ohladi. U zdjelu srednje veličine stavite 2 šalice vode i kvinoju te prstohvat soli. Kad voda zavrije, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka, djelomično pokriveno, dok kvinoja ne omekša, oko 15 minuta. Maknite s vatre, dodajte suhe višnje, pokrijte i stavite sa strane dok pripremate preljev za salatu.
U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, ocat, senf i med. Posolite i popaprite ovisno o ukusu. Dodajte kvinoju, raštiku ili kelj, špinat, češnjak i dobro izmiješajte. Ako treba, dodatno posolite i popaprite.