VJEŽBAJ SA SANDROM LONČARIĆ Pet vježbi za lakši početak dana

Poznata glumica Sandra Lončarić objašnjava kako održati fleksibilnost tijela u danima kada smo uglavnom kod kuće i otkriva kako provodi slobodno vrijeme

Arhiva

Ljudi često zaboravljaju disati i zato je važna pranajama, kako bismo barem ujutro unijeli dovoljnu količinu kisika u tijelo. Ovih pet vježbi za razgibavanje i buđenje cijelog tijela izvodim svakog jutra. Možete ih napraviti kad god se sjetite ili kada god vam zatreba jer tako pomažete mišićima i tijelu. Često ove vježbe izvodim navečer nakon predstave ili kasnih snimanja, a ponekad vježbam i u pola dva ujutro - govori glumica Sandra Lončarić koja godinama svakodnevno prakticira jogu, a s čitateljima Storyja podijelila je pet vježbi za lakši početak dana u izolaciji.

Sada ne vrijedi izgovor da nemamo vremena za vježbanje pa je ovo trenutak kad trebamo shvatiti koliko je tijelo predivan instrument i kuća naše duše

 - Vježbanje tijekom izolacije iznimno je važno i smatram da su sada svi shvatili kako se tijelo, bez obzira na to što smo kod kuće, mora gibati te da se moramo brinuti o njemu. Sada ne vrijedi izgovor da nemamo vremena za vježbanje pa je ovo trenutak kad trebamo shvatiti koliko je tijelo predivan instrument i kuća naše duše. U ovoj izolaciji čistimo ormare, izbacujemo nepotrebne i negativne stvari pa bismo trebali napraviti i generalno čišćenje tijela. Ako ljudima sada vježbanje postane rutina, ono će im nakon izolacije biti kodirano u svakodnevicu - govori prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koja nam je otkrila kako provodi vrijeme tijekom ove pandemije.

- Jako mi je zanimljivo i stvarno mi brzo prolaze dani. Radim, čitam i gledam sve što nisam stizala zbog posla pa sam i sretna što za sve imam vremena. Koliko smo se često žalili da nemamo vremena ni za što i evo ga, dobili smo ga. Ne želim ga potrošiti na kuknjavu nego sam se sjetila svake rečenice “Da mi je samo dva dana da napravim ovo” i sada sve stižem. Iskreno, uopće mi ne pada loše ova izolacija - veselo zaključuje glumica.

Pet vježbi za lakši početak dana

1. Pranajama disanje

Znanstvenici su otkrili dobrobiti redovite prakse jednostavnog, dubokog disanja kao što su smanjenje anksioznosti i depresije, stabilizacija krvnog tlaka, povećanje razine energije, opuštanje mišića, smanjenje stresa i mnoge druge.
Opis vježbe: Stavite desni palac na desnu nosnicu i duboko udahnite kroz lijevu nosnicu. Na vrhu udaha prstenjakom zatvorite lijevu nosnicu, zadržite dah nekoliko sekundi, podignite desni palac i izdahnite kroz desnu nosnicu. Nakon potpunog izdaha, udahnite kroz desnu nosnicu, zatvorite desnim palcem na vrhu udaha te zadržite dah nekoliko sekundi i izdahnite kroz lijevu nosnicu. Nastavite tako 3 do 5 minuta.

Privatni album 

2. Istezanje vrata

Opis vježbe: Stanite ili sjednite. Nagnite glavu uhom prema desnom ramenu. Desnu ruku položite iznad lijevog uha. Zadržite 5 sekundi. Važno je da rukom ne pritišćete glavu. Ponovite dva do tri puta svaku stranu.

Privatni album 

3. Položaj kobre

Položaj kobre cijenjen je za vitalnost kralježnice, razvijanje snage leđa i otvaranje grudnoga koša.
Opis vježbe: Počinje se tako da su dlanovi postavljeni točno ispod ramena, laktovi i ruke su čvrsto priljubljeni uz tijelo i vuku prema natrag. Gornja strana stopala, bedra i pubična kost čvrsto su priljubljeni uz pod. Noge su skupljene, aktivne i izdužene. Kada se podižete, prvo se izvlači vrat, a potom diže prednji dio tijela. Tako je i pri spuštanju. Nastavite se podizati i osjetite mišiće leđa koji vas podižu. Glavu lagano zabacite unatrag, a pogled usmjerite gore.

Privatni album 

4. Položaj mosta

Ovaj položaj potiče rad dišnog sustava, trbušnih organa i štitnjače. Otvara grudni koš i pritom uvija kralježnicu te aktivira leđne mišiće.
Opis vježbe: Lezite na leđa i udahom lagano podignite zdjelicu te postavite stopala ispod koljena. Koljena i stopala raširite u širini kukova. Ruke postavite ispod leđa s isprepletenim prstima. Podignite tijelo još malo više kako biste namjestili ramena dublje ispod vrata. Stopala držite na podu.

Privatni album 

5. Istezanje kukova

Opis vježbe: Lezite na leđa. Lijevu nogu ispružite s prstima usmjerenim prema nozi, desnu nogu savijte u koljenu i povucite na prsa. Držite 20 sekundi. Ponovite vježbu drugom nogom.

Privatni album