Bivša misica donosi recept za francusku juhu od luka koja vrijedi suza

Dobar tek!

Instagram

Bivša Miss Hrvatske, 28-godišnja Antonija Bračulj, prije nekoliko godina se polako odrekla svoje manekenske karijere kako bi uživala u čarima braka i obitelji uz supruga Marijana i kćerkice, trogodišnju Lenu i jednogodišnju Evu. Kako ima viška vremena dok traje samoizolacija, Antonija je odlučila napraviti zasitnu francusku juhu od luka koja podiže imunitet, s obzirom da luk ima antibakterijska svojstva i bogat je vitaminom C. Priznala je kako je pola sata provela plačući u kuhinji jer joj nije bilo lako nasjeckati dva kilograma luka, ali je vrijedilo svake suze. Vjerujemo da će i vama stoga vam predstavljamo njen recept.

Sastojci:

2kg luka
Švicarski sir (raklet)
Goveđi temeljac
Kruh
Maslinovo ulje
Maslac
Češnjak
Bijelo vino
Lovorov list
Brašno
Papar
Sol
Crvena paprika
Timijan

Priprema:

Napraviti goveđi temeljac.

Očistiti i narezati luk te staviti da se dinsta na maslinovom ulju i malo maslaca u dubljoj tavi ili loncu. Dinstati na laganoj vatri te povremeno promiješati dok luk ne poprimi zlatno smeđu boju, cca 30-ak minuta.

Kada je luk potpuno karamelizirao i poprimio boju dodati 4 režnja češnjaka i žlicu brašna, miješati minutu te dodati 200 ml bijeloga vina, 2 lovorova lista, timijan. Kada alkohol ishlapi dodati prethodno skuhanu litru goveđeg temeljca, dodati prstohvat crvene paprike, sol i papar te kuhati još 20 do 30 minuta.

Dok se juha kuha narezati nekoliko kriški francuskog ili nekog drugog kruha te ga premazati s istisnutim češnjakom. Zapeči 5 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Uliti juhu u posude za pečenje (samo one koje podnose visoku temperaturu). Poslagati na vrh šnite kruha i nariban raklet sir te peći u pećnici par minuta dok se sir ne zapeče.

Dobar tek!