Slasna gratinirana brokula sa sirom i gljivama Suzy Josipović Redžepagić

Za prste polizat

Instagram

Suzy Josipović Redžepagić, zagrebačka poduzetnica, bivša manekenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', u kuhinji provodi puno vremena stvarajući čaroliju i raj za nepce. Izolacija joj u tome nije odmogla, već naprotiv. Ponosna baka malenog Maka, kojeg je na svijet donijela njezina najstarija kći Sarah Josipović 6. lipnja prošle godine, napravila je recept za slasnu gratiniranu brokulu sa šampinjonima i sirom, koju je odlučila podijeliti za Story.hr.

Instagram screenshot 

GRATINIRANA BROKULA I ŠAMPINJONI
Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 15-ak minuta
Temperatura pećnice: 200C
75 dag brokule (ili poriluka ili cikorije ili komorača)
30 dag šampinjona
1 slatko vrhnje u koje dodajte 2 jaja (ili umak bešamel)
15 dag ribanog sira grojera ili sl.
putar
prezle -za posipati
ulje -za premazati kalup
peršin (sitno narezan) – za posipati

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojite cvjetiće brokule i kratko ih blanširajte (skuhajte) u prokuhaloj slanoj vodi. Šampinjone očistite i prerežite po pola. Pomiješajte slatko vrhnje i jaja za umak. Ocijedite brokulu pa je složite u nauljenu i posipanu prezlom vatrostalnu zdjelu, rasporedite pripremljene šampinjone. Dodajte naribani sir i zalijte umakom. Na kraju pospite prezlom, peršinom i listićima putra. Pecite u pećnici dok ne dobije zlatnožutu boju, otprilike 15-ak minuta.

Umak od slatkog vrhnja možete zamijeniti bešamel umakom: otopite 3 dag putra, dodajte 4 dag brašna i ½ litre mlijeka, malo prokuhajte, dodajte muškatni oraščić, posolite i popaprite.

Instagram screenshot 

  Dobar tek!