Omiljena domaća modna dizajnerica i kći bivšeg nogometaša Aljoše Asanovića, 30-godišnja Anamarija Asanović prošlog je ljeta provela odmor u Brazilu, gdje se oduševila njihovim ukusnim sirnatim okruglicama od brašna tapioke. Tapioka je namirnica koja sadrži čak 80 posto lako probavljivog škroba i izvor je ugljikohidrata, a bogata je i vitaminima i mineralima. Pogodna je za pečenje i kuhanje, a dobra je i kao dodatak umacima i varivima. Sadrži jedan od najkorisnijih škrobova u kuhinji jer osim što nema dodatnog okusa niti boje, njime se naročito dobro mogu pripremati jela bez grudica. Velika prednost mu je i ta, što se niti uslijed brzog hlađenja iz kuhanog jela ne izdvajaju naslage, tako da dobro podnosi procese hlađenja. Simpatična Splićanka donosi vam recept koji brzo i lako možete pripremiti u svom domu.
Pao de Queijo
Sastojci:
1 jaje
175 g brašna tapioke
80 ml maslinovog ulja
160 ml mlijeka
60 g naribanog sira po želji ja stavim ricottu
1 žličica soli ili himalajska sol
Priprema:
Zagrijemo pećnicu na 200 stupnjeva. U tavu ulijemo maslinovo ulje, mlijeko i sol te stavimo na vatru. Čim smjesa proključa maknemo je s vatre i odmah umiješamo tapioka škrob te stavimo da odstoji 10-15 minuta.
Nakon što je tijesto odstajalo umiješamo sir i razmućena jaja te dobro izmijesimo kako bi dobili jednoličnu smjesu. Iz tijesta formiramo kuglice i posložimo po papiru za pečenje te ih pečemo u pećnici dok im vrhovi ne poprime smeđkastu boju, nekakvih 15-20 minuta.
Dobar tek!