Sirnica Renate Lovrinčević je savršen dodatak za svaki uskršnji stol

Podijelila recept

Instagram

Prvo rano mjesto bila joj je voćarna, koju je kasnije zamijenila plažom te naposljetku teretanom. Nekadašnja Miss Universe Hrvatske, 43-godišnja Renata Lovrinčević-Buljan danas živi kao fitness instruktorica, no izolacija zbog pandemije koronavirusa joj je pomrsila planove pa se zato nedavno okrenula svojoj drugoj ljubavi - kuhanju. Stoga je s pratiteljima na društevnim mrežama podijelila recept za slasan uskršnji zalogaj - sirnicu. 

'U Dalmaciji je zovemo sirnica, sjeverno je pinca, ali složit će se svi da miriše na djetinjstvo', poručila je Renata koja spomenutu pitu sprema od svoje 14. godine. 'Bilo ih je raznih, boljih i gorih, ali me vodio istančan okus i volja i nisam odstajala te vam danas donosim klasiku s tonom šećera i vijelim glatkim brašnom', obznanila je fintness instruktorica na Instagramu. 

Recept

- 1 kg brašna obavezno prosijati i dodati malu žlicu soli (pola bijelo tip 550, a pola brašno za dizana tijesta tip 400)

- 150 g zlatne grožđice (može i bez njih) politi s rumom, marskinom i ekstraktom ruže

- Naribati koru jednog limuna i dvije naranče na veće komade. Dodati tri žlice šećera i promiješati, dodati namočene grožđice i staviti voćnu smjesu kao i zdjelu s brašnom u pećnicu zagrijanu na 50° na pet minuta. Potom izvaditi i promiješati voće u brašno

- Dvije kocke svježeg kvasca i tri žlice šećera otopiti u dva decilitra toplog mlijeka te zatim posuti kroz sito brašna na površinu i pustiti da se diže

- Otopiti 200 g maslaca u malo mlijeka (6 žlica). Kad se malo ohladi u mlako mlijeko dodati pola decilitra maslinovog ulja

- Pet jaja i tri žumanjka umutiti, dodati pet žlica kiselog vrhnja i dodati otopljenu smjesu maslaca i ulja. U smjesu jaja i masnoće dodati kvas i onda tu smjesu u brašno s voćem. Umijesiti kuhačom ili rukom i ostaviti 20 minuta pokriveno suhom krpom i držati na toplom

Dok se diže: 

- Iscijediti sok dvije naranče i otopiti tri žlice šećera te malo ekstrakta ruže. Dva jaja umutiti s otopljenim, ohlađenim maslacom (2 žlice) i 2 žlice šećera.

- Premjestiti dignuto tijesto dodajući brašno da se ne lijepe ruke. Pustiti još 20 minuta da se diže na radnoj površini pokriveno suhom krpom. Oblikovati četiri manje jednake kugle i staviti na masni papir. Neka odstoje prije pećnice 10 minuta, razrezati škarama

- Staviti peći 35 minuta na 170° na program ventilacije i pokriti 15 prvih minuta masnim papirom. Izvući papir i pustiti još 10 minuta da dobiju zlatnu boju. Izvaditi i preliti kompletno sve sirnice s mješavinom naranče, ruže i šećera i premazati spremnom smjesom jaja, maslaca i šećera. Posuti šećerom, stučene kocke i kristal ili samo kristal. Vratiti u pećnicu otkriveno još 10 minuta. Provjeriti čačkalicom sredinu u ako je suha, gotovo je.