Doris Pinčić Rogoznica ne koristi boje da bi obojala uskrsne pisanice

Isprobajte tradicionalan recept

Instagram

Velika subota tradicionalan je dan kada većina Hrvata boji pisanice i priprema delicije za uskrsni blagdanski stol. Ovogodišnji Uskrs bit će poseban jer ga provodimo u izolaciji zbog pandemije, ali neće zaustaviti roditelje da se zabave sa svojom djecom bojajući pisanice pa tako i poznate Hrvate. HRT-ova voditeljica, 31-godišnja Doris Pinčić Rogoznica već je s pratiteljima na društvenim mrežama podijelila kako je uzgajala vlastiti starter za domaći kruh, što je ručala na Veliki petak, a sada se na Instagram storyju pohvalila da jaja ove godine boji na tradicionalan način, odnosno lukom, kako su to činile naše bake. Običaj se do danas očuvao u mnogim hrvatskim krajevima, a mogućnosti kreativnog izražavanja pritom su neograničene.

Instagram screenshot 

Postupak je zapravo jednostavan. Za bojanje jaja lukom potrebna vam je veća količina ljuske crvenog luka, stare najlon čarape i listovi, cvijeće ili bilo koji dio zelene biljke koji vam se čini lijep i zanimljiv. U kipuću vodu dodajte ljuske luka i pustite da kuha, a najlonke narežite tako da u svaki dio stane po jedno jaje. Zatim stavite jaje u najlonku, zavežite s donje strane i pričvrstite list ili cvijet uz jaje. Potom zavežite i gornji dio najlonke, tako da ona čvrsto drži jaje i biljčicu. Tako upakirano jaje stavite u kipuću vodu u kojoj je ljuska luka i kuhajte desetak minuta. Jaje će poprimiti tamnocrvenu boju i na njemu će se oslikati biljčica.

Instagram screenshot 

Također, jaja možete skuhati u ljuski luka i bez najlonki da se ono potpuno oboji, a onda ga, kad se ohladi, šarati kistićem umočenim u limunov sok ili ocat.