Slavna holivudska glumica i redateljica već je godinama veganka, a neki su od njezinih omiljenih recepata ova hladna juha od graška te veganski bolonjez, koji njezin partner Jason Sudeikis i njihova djeca doslovce razgrabe u pet minuta.
“U pripremi ove juhe najvažnije je biti velikodušan s povrćem te svježim začinskim biljem koje mora biti jako kvalitetno”, otkriva Olivia. Lijepoj glumici veganstvo nije izbor samo zbog zdravlja, nego su je oduševili i rezultati brojnih znanstvenih studija koje su pokazale
da je takva prehrana najbolja za okoliš.
Sastojci:
ZA JUHU:
8 šalica blanširanih zrna graška
½ šalice svježeg estragona
½ šalice svježega sitno sjeckanog peršina
½ šalice sjeckane metvice
½ šalice listića komorača
¼ šalice maslinova ulja
6 do 8 šalica povrtnog temeljca
ZA TEMELJAC:
8 šalica vode
oko 4 šalice ljuski graška
2 komada mladog češnjaka
4 komada mladog luka
svežanj svježih biljnih začina (odaberite ovisno o ukusu i dostupnosti)
Za temeljac dobro zagrijte veliki lonac. U njega ulijte malo maslinova ulja, dodajte sjeckani mladi češnjak i luk, posolite i pirjajte oko pet minuta, dok ne postane staklasto. Dodajte vodu i ljuske graška, posolite te popaprite. Neka lagano krčka otprilike pola sata, najdulje sat vremena. Dodajte naizmjenično šalicu graška, malo svježih začina i šalicu temeljca u blender. Blendajte minutu, odnosno dok ne postane potpuno glatko. Smanjite brzinu blendera pa lagano ulijte ostatak maslinova ulja. Pustite da nastane emulzija. Dodajte soli i papra ako je potrebno. Poslužite hladno u zdjelice pa u svaku nakapajte nekoliko kapi limuna.