Zbog turbulentnih vremena u kojima trenutno živimo, većina građana Hrvatske iz kuće izlazi samo kako bi kupila najosnovnije namirnice za život. Jedna od njih je svakako kruh, a toga je itekako svjesna zagrebačka poduzetnica, bivša manekenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić. Ona je izolaciju iskoristila kako bi vlastitoj obitelji, ali i pratiteljima na Instagramu odala, kako kaže, savršeno jednostavan recept za famozni kruh koji se ne mijesi.
Sastojci:
- 50 dag bračna (glatkog bijelog, ali može i bilo kojeg drugog)
- 1 i pol' žličica soli
- 1/3 žličice suhog kvasca
- 375 ml vode
Postupak:
- Prosijajte brašno u zdjelu
- Dodajte sol i suhi kvasac
- Dodajte vodu i rukom ili žlicom pomiješajte sve sastojke da se povežu. Smjesa će biti ljepljiva i mekana, ali baš takva treba biti
- Smjesu prekrijte krpom i pustite da odstoji barem 12 sati
- Nakon stajanja, smjesa će se dignuti, tako i treba biti. Pobrašnite radnu površinu i izlijte tijesto na istu
- Pobrašnite i tijesto te rukama raširite tijesto, a rubove preklapajte kao da slažete kuvertu i tako nekoliko puta
- Tijesto pokrijte krpom i pustite da se diže još neko vrijeme
- Upalite pećnicu na 250 C
- Stavite posudu s poklopcem (pekač) u pećnicu na nekoliko minuta da se dobro zagrije
- U zagrijanu posudu položite kruh (bez ikakve masnoće), nožem urežite po vrhu trake ili kockice, poklopite posudu i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče 30 minuta
- Nakon 30 minuta otklopite posudu, smanjite pećnicu na 200 C i pecite sljedećih 20 minuta otklopljeno
- Izvadite kruh iz pekača i stavite ga na rešetku. Pokrijte ga krpom i pustite sat vremena da se ohladi. Korica će biti hrskava, a sredina će biti mekana. Savršen kruh!
Dobar tek!