Najljepši mjuzikli na velikom platnu

Raspjevane priče

Profimedia

U vrijeme kada nam svima treba malo veselja, na kućni filmski repertoar svakako bismo trebali dodati mjuzikle za dozu zabave, smijeha, plesa i pjevanja.

Mjuzikli u naše domove unose dašak starog Hollywooda, a imaju moć stvoriti priču koja se slobodno kreće između fantazije i stvarnosti. Integrirajući pjesmu i ples, postaju izraz čistih emocija likova te nude beskrajne mogućnosti. Ove godine na velika platna stižu ‘In the Heights’, adaptacija istoimenoga nagrađivanog brodvejskog djela, i legendarni mjuzikl ‘Priča sa zapadne strane’ koji će režirati slavni Steven Spielberg. Na Netflixu bi se uskoro trebali naći ‘The Prom’ i ‘Everybody’s Talking About Jamie’, što pokazuje da taj žanr stječe novu popularnost. Premda će mnogi reći da im nisu skloni, donosimo popis mjuzikla koji će u svoju izvrsnost uvjeriti i najtvrdokornije skeptike.

‘Zvijezda je rođena’

Uloga Esther u filmu ‘Zvijezda je rođena’ iz 1954. godine smatra se jednom od najvažnijih uloga Judy Garland. Riječ je remakeu istoimenog filma iz 1937. godine, ali ovaj je put drama pretvorena u mjuzikl. Judyna verzija doživjela je još dvije inačice, ali sve su se držale iste priče - glavna junakinja je nepoznata pjevačica koja zahvaljujući naočitom muškarcu postaje zvijezda. Film je istodobno romansa, tragedija i priča o bogatstvu. Iako traje gotovo tri sata, Judy će vas hipnotizirati pjesmom i plesom pa će vrijeme proći za čas.

Profimedia 

‘Briljantin’

Pjesme iz ovog mjuzikla uvrštene su na playliste gotove svake karaoke zabave, ali važno je istaknuti koliko je film bio subverzivan u vremenu kada je tek došao u kina. Razbio je barijere kada je riječ o tinejdžerskim filmovima, a likovi su otvoreno i slobodno govorili o seksu. Koliko god se danas Sandyna transformacija iz dobre djevojke u lošu čini poput klišeja, ta je scena predstavljala mnogo više od ženine promjene kako bi impresionirala muškarca. Bio je to udarac na represivne seksualne norme američkog društva.

‘Ljepotica i zvijer’

Bajka o poštenoj djevojci koja, kako bi spasila oca, pristaje živjeti u dvorcu s mladićem koji je zbog sebičnosti čarolijom pretvoren u ‘zvijer’ nebrojeno je puta prilagođena za kazalište, film i televiziju. Sigurno je najpoznatija adaptacija bajke Disneyjev animirani mjuzikl iz 1991. godine. Pjesme iz tog klasika pjevušit ćete danima, a koliko su posebne, potvrdila je i igrana verzija filma 2017. godine u kojoj su zadržane sve pjesme Alana Menkena.

Profimedia 

‘Cabaret’

Neosporni vrhunac karijere Boba Fossea kao redatelja i koreografa, ‘Cabaret’, pokazuje sve što je moguće postići u tom žanru. Koristeći procvat noćnog života Weimarske Republike kao pozadinu uspona nacističke stranke, film je podjednako seksi, glamurozan, mračan i zloban, a istražuje tadašnje tabu teme. Usto, nudi tradicionalno bogatstvo mjuzikla usidreno u magnetskim performansama Lize Minnelli u glavnoj ulozi.

‘Komadi iz snova’

Priča prati uspon triju pjevačica Dreamettes, koje od pratećih vokala postaju poznati vokalni trio koji se etablira na glazbenim ljestvicama istodobno s promjenom društvene klime u Americi. Životi glavnih junakinja temelje se na stvarnom životu trija Supremes i pjevačice Diane Ross, a u glavnim ulogama našle su se Beyoncé Knowles, Anika Noni Rose i Jennifer Hudson, bivša natjecateljica ‘Američkog idola’ koja je definitivno zvijezda filma.