Ne bacajte prezrele banane! Donosimo tri fina recepata

Umjesto da ih bacite, otkrijte nove načine kako iskoristiti 'istočkane' banane da biste zadovoljili želju za slatkim ili iskušali novu verziju zdravog doručka

Profimedia

U dobroj namjeri, kupili ste gomilu banana s namjerom da uvijek pri ruci imate brzi i zdravi zalogaj ili da ih poslužite uz granolu, ali već danim sjede u košarici s voćem i smeđe su mrlje počele prikrivati njihovu žutu koru.

Da ne bi za koji dan završile u biootpadu, isprobajte jedan od ova tri recepta, koji koriste njihovu prirodnu slatkoću i svojstva slična jajima, za ukusne i neodoljive slastice, piše Sensa.hr

Američke palačinke od 3 sastojka

Sastojci:
1 zrela banana, plus još za posluživanje (po želji)
2 velika jaja
½ žličice praška za pecivo

Priprema:
Dodajte bananu u zdjelu i zgnječite je dok ne bude kremasta i bez grudica. U drugoj zdjeli umutite jaja. U zdjelu s bananom dodajte prašak za pecivo, pa umiješajte jaja. Sastojke iz obje zdjele smiješajte tako da se potpuno prožmu.

Ugrijte ulje u tavi za palačinke na srednje jakoj vatri. Kada se zagrije, dodajte 2 žlice tijesta u tavu. Pecite dok palačinka ne bude gotova pa je pažljivo okrenite na drugu stranu. Nastavite ove korake s ostatkom tijesta. Ako želite, poslužite s narezanom bananom.

Profimedia 

Granola s bananom i kokosom

Sastojci:
2 šalice zobi
1 šalica nezaslađenog čipsa od kokosa
½ šalice sjemenki bundeve
½ žličice cimeta
¼ žličica morske soli
1 zrela banana, pire
2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, kokosov čips, sjemenke bundeve, cimet i sol. Potom, dodajte pire od banana i kokosovo ulje. Žlicom promiješajte sastojke da se prožmu pa je rasporedite, u ravnomjernom sloju, na veliki lim za pečenje. Utisnite prstima u lim i stavite u pećnicu.

Pecite 45 do 55 minuta, provjeravajući i miješajući svakih 15 minuta. Jednom kada granola porumeni i više se bude vlažna, izvadite iz pećnice. (Napomena: Kad se ohladi, još više će se stisnuti, pa nemojte pretjerivati.)

Kad se potpuno ohladi, čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili u zamrzivaču nekoliko mjeseci.

Profimedia 

Čokoladni zalogaji s bananom

Sastojci:
½ šalice pekan oraha
1 žlica kokosovog ulja, rastopljenog
½ žličice krupne morske soli
170 g tamne čokolade, grubo nasjeckane
2 zrele banane

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160° C. U maloj zdjeli smiješajte orašaste plodove, kokosovo ulje i sol tako da su svi sastojci ravnomjerno raspoređeni.

Smjesu u ravnomjernom sloju prebacite na lim za pečenje i pecite dok ne postane mirisna i zapečena, oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi, a zatim pečenu smjesu razlomite na manje komade.

Na pari otopite čokoladu neprestano miješajući da ne zakuha. Kad se čokolada otopi, maknite je s vatre i ostavite sa strane.

Pokrijte lim za pečenje papirom za pečenje. Ogulite banane i narežite ih na kriške debljine oko 1 cm. Jednu po jednu plošku banane umočite u rastopljenu čokoladu, a zatim uvaljajte u smjesu s pekan orasima pa stavite na papir za pečenje. Kada završite, stavite lim za pečenje u zamrzivač na 15 minuta da se čokolada ohladi.

Profimedia 

 Izvor: www.mindbodygreen.com