Ekosavjeti za male i velike vrtlare

Bilo da imate mali urbani vrt u srcu asfalta, nekoliko gredica cvijeća na balkonu ili živite na selu u kući s velikom okućnicom, evo što ekološki savjesnim vrtlarima savjetuju stručnjaci...

Profimedia

Svatko od nas može napraviti nešto za spas klime, posebno ako oko kuće imate komad vrta, piše Sensa.hr. Evo što vam savjetuju stručnjaci iz Udruge njemačkih rasadnika i Udruge za zaštitu prirode i biološke raznolikosti (Nabu):

1. Posadite voćku jer brzo raste i na sebe veže ugljični dioksid. Osim toga, njezino će bogato lišće truljenjem obogaćivati zemlju, a drvo se poslije može iskoristi kao građevinski materijal.

2. Umjesto da vam okućnicu čini samo travnjak, postavite gredice s raznim autohtonim, divljim biljkama. Biljna raznolikost povećava šanse za preživljavanje brojnih životinjskih vrsti, pružajući im i hranu i stanište.

3. Kupujte zemlju bez treseta jer se u njemu zadržava velika količina ugljičnog dioksida, plina koji, kada se izlučuje, smatra najvećim uzročnikom promjene klime. Osim toga, treset je organski sediment koji nastaje taloženjem organskih ostataka u močvarama, pa se njegovim iskapanjem uništavaju močvare, važna staništa mnogih životinja.