MODERNE KUHINJE Trendovi koji će trajati

Najvažnija prostorija svakog doma svakako je kuhinja jer u njoj se okupljaju svi članovi obitelji. Jednom ugrađena, rijetko se mijenja i zato je njezin izgled važan

Mario Poje

Većina nas voli svoju kuhinju opremiti funkcionalno, u modernom stilu, koji će istodobno biti u trendu, ali i imati bezvremenski štih. U uređenju doma, pa tako i kuhinje, barem u detaljima, važno je pratiti trendove jer daju svježinu i atraktivnost, ali vodeći računa o tome da prostor bude zanimljiv i godinama nakon uređenja. Rješenje je u ravnoteži željenog stila i trendova, koje treba pomno dozirati. Pritom birajte trendove koji će trajati - modernom stilu dodajte dašak klasike i elegancije, koja je vrlo tražena u interijerima.

Darko Mihalić 

Jedan je od predstavnika klasike mramor, bilo kao podna ili zidna obloga ili pločasti materijal za radne površine. Budući da su kuhinje prostorije skromnije kvadrature, nerijetko s malim vanjskim otvorima, bolja je opcija onaj svjetliji - bež, bijeli ili sivi. Tamni mramor dobro funkcionira na malim površinama - podovima ili zidu između gornjih ili donjih elemenata, čime se stvara dubina u malom prostoru. Uzorci mramora vrlo su atraktivni na šankovima i otocima, naročito kada su u cijelosti napravljeni od tog materijala jer više dolaze do izražaja i izdvajaju se kao zona unutar kuhinje.

Darko Mihalić 

Trend koji treba uzeti u obzir jest svojevrsna niša unutar kuhinjskih elemenata. Središnji dio kuhinje uvučen je jednim dijelom, pa fronte nisu u istoj ravnini. Ako se odlučite na ovaj korak, svakako neka uzorci ili boja na uvučenom dijelu budu drukčiji, jer se tako stvara dojam dubine i prostornosti, a kuhinja ne izgleda monotono.

Darko Mihalić 

Još jedan uzorak koji će trajati jest onaj drveni, i to od hrastovine, koji se dobro kombinira s mramorom, betonom, terrazzom i svim bojama - od bijele i sive, preko pastelnih pa sve do jarkih i tamnih nijansi. Svakako razmislite i o crnim slavinama te sudoperu koji mogu biti jaki stilski akcenti u monokromatskim ili kuhinjama u kojima prevladavaju svijetli tonovi. I na koncu, jedan vrlo praktičan i efektan trend - fronte bez ručki. Koso urezan gornji rub bit će dostojna zamjena za njih ili sustav otvaranja na potisak.