Štrudl sa sirom i koprivom Suzy Josipović za koji vam treba pola sata

Brzo i ukusno

Instagram

Neobičan, ukusan i jednostavan. Štrudl od sira i koprive naše bivše mankenke i autorice najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić, može se napraviti i s kupovnim korama, a u tom slučaju priprema ovog ukusnog obroka 'uzet' će vam samo pola sata vremena. Međutim, ukoliko želite potpuno domaću varijantu, Suzy ima i recept za savršene domaće kore, koje će s punjenjem od sira i koprive oduševiti cijelu obitelj. 

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta (s gotovim kupljenim korama)
Vrijeme pečenja: 20 – 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
½ kg gotovih kora za štrudl (1 paket listova /6 – 8 kora) ili
Kore za štrudl:
50 dag glatkog brašna
3 žlice ulja
sol
mlaka voda
1 jaje (može i ne mora)
Punjenje:
½ kg svježeg kravljeg sira
2 šalice prokuhane i na sitno narezane mlade koprive (vrhovi tj. mladi listovi)
3-4 jaja
1 dl kiselog vrhnja
sol
10 dag omekšanog putra za premaz kora ili ulje

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Štrudl možete napraviti od kupovnih kora ili možete napraviti domaće: zamijesite tijesto od brašna, ulja, soli i mlake vode i oblikujte u dvije kugle. Na nauljenom tanjuru 'potaftajte' tijesto i razvucite ga na stolnjaku da se posuši.
Blanširajte koprivu: operite je pod vodom i ubacite u slanu proključalu vodu i kratko prokuhajte (oko dvije minute), na dasci sitno narežite.
Dok se kopriva hladi, priredite ostatak punjenja: izmiješajte u zdjeli jaja, sir, vrhnje, posolite pa dodajte narezanu koprivu. Otopljenim putrom (ili uljem) premažite (najbolje koristeći kist) koru po koru i po njoj rasporedite punjenje. Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta. Pustite da se štrudl ohladi par minuta i još topli narežite i poslužite.