Tofu u kremastom umaku od indijskih oraščića

Volite li egzotične okuse, ne propustite iskušati ovaj lagani veganski obrok koji slovi za 'kraljevsko' jelo sa sjevera Indije!

Profimedia

Ovo je moja varijanta poznatog indijskog jela koje se zove shahi paneer, odnosno, bijeli sir paneer u začinjenom kremastom umaku od indijskih oraščića i rajčice. To je 'kraljevsko' jelo sa sjevera Indije. Paneer je vrsta kravljeg sira koji ima neutralan okus i nije slan. Po teksturi, najsličniji mu je sir od soje - tofu, što je još bolja opcija jer onda odgovara i veganima, piše Katja Jakovljeva za sensa.hr.

U pripremi ovakvih indijskih jela najvažnije je napraviti dobar umak i naći kombinaciju začina koja će vam odgovarati. Ako ne možete pronaći mješavinu začina garam masala, možete je napraviti sami.

Sastojci:

• 400 g neutralnog tofua

• 200 g neutralnog vrhnja za kuhanje (za vegansku verziju od biljnog mlijeka)

• 2 rajčice

• 1 glavica crvenoga luka

• 1 žlica naribanog đumbira

• 50 - 100 g indijskih oraščića

• 2 - 3 češnja češnjaka

• 1 žličica mješavine začina garam masala

• ½ žličice čili paprike u prahu (ako želite ljuto)

• 4 kardamoma (prema vašem odabiru)

• ½ žličice kumina u prahu

• 1 ½ žličica korijandra u prahu

• sol i papar, prema vašem ukusu

Priprema:

Namačite indijske oraščiće najmanje 15 minuta.

Nasjeckajte luk i dinstajte ga u dubokoj tavi dok ne postane proziran. Dodajte naribani đumbir i usitnjeni češnjak. Miješajte nekoliko minuta.

Izmiksajte rajčicu štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte crveni luk iz tave pa sve zajedno još jednom izmiksajte. Vratite smjesu natrag u tavu i dinstajte još 5 minuta.

Dodajte sve začine (sjemenke kardamoma prethodno usitnite).

Za to vrijeme zasebno sameljite indijske orahe s malo vode i dodajte u tavu. Dobro izmiješajte i dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte vrhnje i dinstajte još 5 minuta.

Tofu narežite na kocke i dodajte u umak. Promiješajte i ostavite još nekoliko minuta kako bi sir upio sve arome.

Poslužite ovo jelo uz rižu ili lepinje.

Garam masala:

• 1 žličica kima

• ½ žličice sjemenki kardamoma

• 3 cm štapića cimeta

• 1 žličica sjemenki kumina

• 6 klinčića

• 12 zrna crnoga papra

• ½ žličice naribanog muškatnog oraščića

Kratko propržite sve začine, stalno miješajući, pa ih sameljite u mužaru ili mlincu za kavu i - garam masala je gotova! Na hindi jeziku riječ garam znači: vruće, a masala znači: mješavina. Vruće se u ovom slučaju odnosi na intenzitet arome ovog začina, a ne njegovu ljutinu.