Fini rižoto s gljivama Jamie Olivera

Lagano, ukusno i bez mesa

Instagram

Tijekom vrućih ljetnih dana mnogi od nas ni ne pomišljaju na 'teške' kombinacije mesnih jela zbog čega se na jelovniku često nađu laganije namirnice. Osim voćnih salata, dobre alternative su i povrće pripremljeno na različite načine. Jedna od ukusnih alternativa bez mesa je i umak s gljivama popularnog britanskog kuhara Jamieja Olivera koju je najukusnije servirati uz kuhanu rižu.

Za jelo će vam biti potrebno:

  • 400 g miješanih gljiva
  • 1 crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 manja luka srebrenca
  • 2 kisela krastavca
  • 4 grančice svježeg peršina
  • maslinovo ulje 
  • 1 žlica kapara
  • 50 ml bilo kojeg viskija
  • dimljena paprika
  • 80 g polumasnog crème fraîchea
  • čajna žličica brašna
  • sol
  • papar

Prije nego što počnete kuhati, dobro operite i očistite gljive. Narežite sve veće komade gljiva na pola, a manje komade ostavite cijele. Potom crveni luk, luk srebrenac i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Također, grubo nasjeckajte komadiće kiselih krastavaca i na sitno stabljike peršina.

Na jaku vatru stavite veliku tavicu za prženje i nasipajte malo maslinovog ulja da se dobro ugrije. Ubacite gljive i crveni luk, promiješajte da se sjedini pa pržite pet minuta uz stalno miješanje. To će ojačati okus koji će poprimiti miris orašastih plodova.

U posebnoj posudici u jednu žlicu maslinovog ulja umutite nadodani češnjak, kiseli luk (kapare), kisele krastavce, peršin i dio luka srebrenca.

Nakon tri minute ulijte viski u tavu te dodajte u tavu jednu četvrtinu čajne žličice paprike i peršin.

U drugu posudicu dodajte žličicu brašna i ostalu polovicu peršina i otopite sastojke u malo kipuće vode do sočne konzistencije i začinite morskom soli i crnim paprom. Dodajte tekuću smjesu u tavicu i pirjajte još par minuta.

Nakon što ste sve sastojke izmiješali u tavici i popržili nekoliko minuta servirajte na tanjur uz kuhanu rižu, te dodatno posipajte s malo paprike.