NAJDRAŽE JELO GLUMICE SCARLETT JOHANSON Francuska juha od luka

Okusi koji će vas oduševiti

Profimedia

Glumica Scarlett Johanson u nekoliko intervjua istaknula je kako obožava jednostavna jela, a posebno su joj drage juhe koje i sama rado priprema. Iako sebe smatra gurmanom, 35-godišnja Scarlett kaže da je jedno od njazina tri najdraža jela francuska juha od luka koja je vraća u djetinjstvo. 'Još kao dijete mama me vodila na audicije nakon kojih bismo sjele i pojele tu francusku juhu od luka. Bila je iznimno slana pa danas kada ju pripremam, ipak koristim malo manje soli. Obožavam ovo jelo' - kaže glumica.

Profimedia 

Sastojci 

50 g maslaca
1/2 kg crvenog luka narezanog na polovice ili četvrtine
4 češnja češnjaka
lovorov list
žlica maslinovog ulja
čajna žlica šećera
velika žlica brašna
250 ml bijelog vina
litra temeljca
2 žličice nasjeckanog timijana
sol i papar
140 g naribanog sira i nekoliko kriški francuza

Priprema

Otopite maslac s maslinovim uljem u posudi s debelim dnom te dodajte luk narezan na četvrtine ili polovice i pržite poklopljeno desetak minuta.

Dodajte šećer i kuhajte još dvadesetak minuta povremeno miješajući sve dok se ne karamelizira te posolite i poparite.

Luk bi trebao poprimiti zlatnosmeđu boju, a ona će dati karakterističan izgled juhi. Dodajte narezani češnjak, dobro izmiješate brašno te dodajte začine.

Povećajte temperaturu i miješajte postupno dodavajući vino te vrući temeljac. Pokrijte i kuhajte 15-20 minuta.

Štapnim mikserom usitnite luk te prije posluživanja tostirajte kruh u gril tavi. Juhu poslužite u vatrostalnim zdjelicama te u svaku stavite krišku-dvije kruha i pospite naribanim sirom. Nakratko pecite u pećnici, dok se sir ne rastopi. Odmah poslužite!