Glumica Blake Lively, koju je javnost 2007. upoznala u ulozi razmažene bogate tinejdžerice Serene u seriji ‘Tračerica’, zapravo uopće nije razmažena nego je luda za kuhanjem i drugim kućanskim poslovima. Vrijedna 32-godišnjakinja obožava kuhati za supruga, devet godina starijeg kolegu Ryana Reynoldsa i njihove tri kćeri - Inez, James i Betty. Fotografije jela koja kuha rado dijeli na svom profilu na Instagramu, čak i kad ne uspiju, a tada se dobro našali na vlastiti račun. “Uživam u kuhinji. Volim domaća jela i volim izmišljati nove recepte. No dragi su mi i stari obiteljski recepti koje ljubomorno čuvam. Kuhanje mi je najbolji način opuštanja”, kaže Blake.
Sastojci
2 i 1/2 šalice oštrog brašna
1 i 2/3 šalice glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
2 žlice šećera
2 i 1/2 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone
250 g maslaca, narezanog na kockice, dobro ohlađenog
1 i 1/4 šalice mlaćenice
dobro ohlađene marmelada ili med za posluživanje
Priprema
Dobro izmiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, šećer, sol i sodu bikarbonu. Dodajte maslac i miksajte na niskoj brzini ili mijesite ručno, sve dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte mlaćenicu i miksajte i dalje na maloj brzini dok tijesto ne postane jednolično. Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu površinu. Mijesite ga pa oblikujte u pravokutnik. Preklopite tijesto i ponovno ga razvaljajte te to napravite ukupno osam puta. Razvaljajte tijesto do 2,5 cm debljine i izrežite peciva malim okruglim kalupom. Složite peciva u lim za pečenje i prekrijte plastičnom folijom te stavite u zamrzivač na minimalno 20 minuta. Dobro ohlađena peciva pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 °C. Okrenite lim i pecite još 5 minuta na temperaturi 200 °C dok gornji dio peciva ne porumeni. Peciva poslužite vruća uz maslac, med i marmeladu.