JESENSKA DELICIJA Desert s lješnjacima po receptu domaće slastičarke

'S ovim ne možete pogriješiti'

Instagram

Što može 'zasladiti' jesenske dane bolje od - ukusnog deserta? Slatko i ukusno osvježenje uvijek dobro dođe, a još je slađe kada ga napravite sami, i to poput stručnjaka. U nastavku vam zato donosimo recept domaće slastičarke Nine Šarić, koja je za Story.hr otkrila kako radi svoj favorit, semifreddo s komadićima prženih lješnjaka. 'S ovim semifreddom nikad nećete pogriješiti', garantira Nina.

Sastojci:

350 g slatkog vrhnja

100 g žumanjaka – otprilike 5 žumanjaka

70 g šećera (1)

Mahuna vanilije ( ili 20 g šećera zamijeniti s 20 g vanilin šećera)

60 g bjelanjaka – otprilike 2 bjelanjka

60 g šećera (2)

Prstohvat soli

Lješnjaci po želji

privatna arhiva 

Postupak:

1)      Istući slatko vrhnje do mekanih vrhova i ostaviti u hladnjaku do korištenja

2)      Za kremu od žumanjaka za pari mikserom ili brzim pokretima pjenjače izraditi kremu od žumanjaka, šećera (1) i sjemenki mahune vanilije. Paziti da posuda u kojoj su žumanjci ne dodiruje kipuću vodu iz lonca da se žumanjci ne skuhaju i ne zalijepe na dno posude. Kuhati kremu oko 5-10 minuta, dok se sav šećer ne rastopi i krema zgusne.

3)      Za meringu također na pari istući bjelanjke sa šećerom (2) i prstohvatom soli dok se ne dobije kremasta struktura.

4)      Važno je da se i krema od žumanjaka i meringa kada dosegnu traženu strukturu, maknu s vatre i nastave miksati dok ne postignu sobnu temperaturu.

5)      Laganim kružnim pokretima prvo lagano umiješati meringu u kremu od žumanjaka, tako da se sačuva obujam i pjenasta struktura, a na kraju dodati i lagano umiješati tučeno slatko vrhnje

6)      U pećnici na 160 stupnjeva prepržiti lješnjake15 minuta, ohladiti, skinuti im ljusku i nasjeckati na komadiće. Umiješati u kremastu smjesu.

7)      Izliti smjesu u uski, plitki kalup za kruh prethodno obložen prozirnom folijom i prekriti folijom smjesu da se ne stvore kristalići leda. Mogu se također koristiti i silikonski kalupi.Zamrznuti u škrinji preko noći (najmanje 6 sati), a prije degustacije narezati na kriške.

Dobar tek!