Što može 'zasladiti' jesenske dane bolje od - ukusnog deserta? Slatko i ukusno osvježenje uvijek dobro dođe, a još je slađe kada ga napravite sami, i to poput stručnjaka. U nastavku vam zato donosimo recept domaće slastičarke Nine Šarić, koja je za Story.hr otkrila kako radi svoj favorit, semifreddo s komadićima prženih lješnjaka. 'S ovim semifreddom nikad nećete pogriješiti', garantira Nina.
Sastojci:
350 g slatkog vrhnja
100 g žumanjaka – otprilike 5 žumanjaka
70 g šećera (1)
Mahuna vanilije ( ili 20 g šećera zamijeniti s 20 g vanilin šećera)
60 g bjelanjaka – otprilike 2 bjelanjka
60 g šećera (2)
Prstohvat soli
Lješnjaci po želji
Postupak:
1) Istući slatko vrhnje do mekanih vrhova i ostaviti u hladnjaku do korištenja
2) Za kremu od žumanjaka za pari mikserom ili brzim pokretima pjenjače izraditi kremu od žumanjaka, šećera (1) i sjemenki mahune vanilije. Paziti da posuda u kojoj su žumanjci ne dodiruje kipuću vodu iz lonca da se žumanjci ne skuhaju i ne zalijepe na dno posude. Kuhati kremu oko 5-10 minuta, dok se sav šećer ne rastopi i krema zgusne.
3) Za meringu također na pari istući bjelanjke sa šećerom (2) i prstohvatom soli dok se ne dobije kremasta struktura.
4) Važno je da se i krema od žumanjaka i meringa kada dosegnu traženu strukturu, maknu s vatre i nastave miksati dok ne postignu sobnu temperaturu.
5) Laganim kružnim pokretima prvo lagano umiješati meringu u kremu od žumanjaka, tako da se sačuva obujam i pjenasta struktura, a na kraju dodati i lagano umiješati tučeno slatko vrhnje
6) U pećnici na 160 stupnjeva prepržiti lješnjake15 minuta, ohladiti, skinuti im ljusku i nasjeckati na komadiće. Umiješati u kremastu smjesu.
7) Izliti smjesu u uski, plitki kalup za kruh prethodno obložen prozirnom folijom i prekriti folijom smjesu da se ne stvore kristalići leda. Mogu se također koristiti i silikonski kalupi.Zamrznuti u škrinji preko noći (najmanje 6 sati), a prije degustacije narezati na kriške.
Dobar tek!