Veganski fermentirani kremasti sir s koprom i vlascem

Još jedna ideja za "mliječni" namaz bez mlijeka iz kuharice 'Zdravo i slasno bez glutena II'. Sirasti okus indijskih oraščića, s dodatkom probiotika, češnjaka, vlasca i kopra oplemenit će svaki kruh ili kreker na koji ćete ga namazati

Helena Jakoliš

Piše Sensa.hr


Sastojci:

1 ½ šalica natopljenih indijskih oraščića
1/2 šalice vode
prah kapsule jednog probiotika s većom količinom bakterija

Dodatno:

1 žlica soka od limuna
1 do 1 ½ žlica prehrambenog kvasca
1/2 žličice luka u prahu
po želji češnjak u prahu
prstohvat soli
šaka nasjeckanog vlasca i kopra

Priprema:

Natopite indijske oraščiće u vodi u koju ste dodali prstohvat soli ili himalajske soli. Nakon nekoliko sati bacite vodu. Oprane i ocijeđene oraščiće prebacite u blender i pomiješajte sa svim sastojcima osim vlasca i kopra. Miksajte do fine kremaste smjese.

Dodajte prah probiotika i pomiješajte drvenom žlicom. Smjesu prebacite u steriliziranu posudu i ostavite da fermentira 12-24 sata na toplom mjestu.

Sljedećeg dana u smjesu dodajte svježe bilje. Promiješajte i pohranite u hladnjaku. Namaz poslužite uz svoje omiljene krekere.