ZA POLA SATA Pripremite sushi kod kuće po receptu domaćeg chefa

Dobar tek!

Pixsell

Delicija u kojoj mnogi uživaju svakako je sushi. Međutim, ovaj ukusan, egzotičan i niskokaloričan obrok sada možete napraviti i kod kuće. Naime, domaći chef i nekadašnja televizijska kulinarska zvijezda HRT-a Almo Čatlak donosi svoj recept za primamljiv maki sushi s tunom, za čiju će vam pripremu trebati tek pola sata. 

Sastojci:

tuna, 150g, file
morska alga nori, dva lista
riža, 400g
šećer, 2 žličice
sol, 1 žličica
ocat od riže, 2 žličice
sojin umak
wasabi pasta
đumbir sushi

Sushi  YouTube

Priprema po koracima: 

  1. Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode.
  2. Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo 'al dente' rižu koju možemo lako oblikovati.
  3. Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo).
  4. Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka.
  5. File tune narežemo na jednake štapiće duljine 5 cm (poput pommes frites-a).
  6. List nori na širem djelu prerežemo na pola, te jednu polovicu, sa širim djelom i sjajnom stranom položimo na podložak od bambusovog drveta.
  7. Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa, te iz zdjele uzmemo toliko riže da pokrijemo 2/3 površine lista nori (nadijevajući od sebe).
  8. Zatim po sredini riže, s jednog kraja na drugi, kažiprstom tanko nanesemo wasabi pastu i po njemu složimo štapiće tune. Nenadjeveni dio lista nori, premažemo vlažnim prstima, sve zajedno savinemo u 'maki sushi' te navlaženi kraj lista nori, prstima prilijepimo na svitak.
  9. Dobiveni svitak, točno na sredini prerežemo nožem koji smo prethodno umočili u mješavinu vode i rižinog octa, zatim svitke posložimo jedan ispred drugog, te ih još dva puta prerežemo tako da dobijemo 6 jednaka dijelova.
  10. Maki sushi ravnomjerno složimo na tanjure i uz njega poslužimo sojin umak, wasabi pastu i sushi đumbir.