Domaći chef otkrio nam je tajnu savršenog cheesecakea

'Kuharstvo živim, volim i uživam'

Instagram

Tek su mu 23 godine, a već se može pohvaliti titulom chefa, koji je sada krenuo u privatne 'vode' i otvorio vlastiti restoran brze hrane. On je Jakov Harambašić, mladi kuhar iz Strmca Samoborskog koji, kaže, živi za gastronomiju. Iako se opredijelio za 'slano', Jakov je jednako vješt u pripravljanju slastica, a za Story.hr podijelio je svoj recept za popularni cheesecake, s kojim će oblačni jesenski dani postati - puno slađi.

'Ljubav prema kuhanju i gastronomiji gajim još od malih nogu. Kao dijete iz malog mjesta kraj Samobora, odrastao sam uz domaće namirnice. Kada sam u tome primijetio notu hedonizma, ljubav prema kuhanju pretvorila se u strast. I upravo je taj hedonizam ono što želim priuštiti svojim gostima', rekao nam je ovaj ambiciozni mladi chef.

'Kuharstvo živim, volim i uživam i to me natjeralo da iz dana u dan učim i nadopunjavam znanje u raznim kuhinjama', rekao nam je Jakov koji je prije pet godina karijeru započeo u restoranu u Dubrovniku, gdje je nakon samo godinu dana došao do pozicije sous chefa, dok je prije dvije godine karijeru nastavio kao šef kuhinje.

'Mogu reći da sam prošao gotovo cijelu Hrvatsku i poprilično kvalitetno izgradio sebe, kada govorimo o znanju i praksi. Jako dobro poznajem mediteransku kuhinju, s kontinentalnom sam rođen, pa sam znanje samo nadopunio u smislu moderne gastromonije', govori nam chef koji se odlučio okušati u privatnim 'vodama'.

'I za kraj, nakon silnih restorana i hotela, napokon je došlo vrijeme da se prepustim privatnim 'vodama' i iskušam i tu stranu ugostiteljstva. U suradnji s još jednim mladim, vrhunskim chefom Davidom Jurinićem pokrenuli smo fast food CHEF DJ. Nastojat ćemo iskoristiti svoje znanje i pokazati svima da fast food nije uvijek bolna točka za želudac. Jedan posve drugačiji koncept, način rada, obrada namirnica i sve uz moderan način pripreme i termičke obrade', govori nam Jakov koji, dodaje, tu ne namjerava stati.

Nastojat ćemo iskoristiti svoje znanje i pokazati svima da fast food nije uvijek bolna točka za želudac

 'Naravno, ne planiramo stati samo na fast foodu, ali kako se kaže: 'Tko visoko leti, nisko pada', prema tome: 'Polako, sigurno i ono najvažnije - kvalitetno i uporno!'', zaključuje Jakov, koji je s nama podijelio svoj recept za jednostavni, a ukusni cheesecake.

RECEPT:

BISKVIT:
250 g mljevenog keksa (preporuka Digestive)
80 g maslaca

KREMA 1:
250 g mascarpone sira
250 g ABC sira
100 g šećera
1 cijelo jaje

KREMA 2:
900 g milerama
1 vanilin šećer
80 g šećera

POSTUPAK:

BISKVIT:
1. Maslac otopiti (na laganoj vatri). Te dodati u mljevene kekse.
2. Sjediniti kekse i maslac, posložiti na kalup 26 cm, ranije obložen papirom za pečenje.
3. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva, 10 minuta.

KREMA 1:
1. Pjenjačom sjediniti sve sastojke.
2. Izliti na biskvit.
3. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva, 45 minuta.

KREMA 2:
1. Sjediniti pjenjačom sve sastojke.
2. Ravnomjerno izliti na već pečenu prvu kremu.
(Nikada kremu ne izliti samo na sredinu kalupa, jako je važna ravnomjernost kako prva krema ne bi pukla).
3. Peći u već zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva, 15 minuta.

Gotov cheesecake ostaviti minimalno sat vremena da se hladi na sobnoj temperaturi, potom spremiti u hladnjak.