Sočni rižoto s gljivama i parmezanom po receptu Gordona Ramsaya

Male tajne velikih majstora

Instagram

Rižoto je jedan od najpopularnijih obroka diljem svijeta, koji se priprema u bezbroj varijanti i s brojnim različitim namirnicama. Mi vam u nastavku donosimo 'klasik', recept za ukusni i sočni rižoto s gljivama i parmezanom legendarnog chefa Gordona Ramsaya, kojem će rijetko tko moći odoljeti. 

Sastojci:

šest šalica pilećeg ili povrtnog temeljca

tri čajne žlice maslinovog ulja

kilogram šampinjona, tanko narezanih

2 crvena luka

jedna i pol šalica arborio riže

pola šalice suhog bijelog vina

sol, papar

tri čajne žlice sitno narezanog vlasca

4 čajne žlice maslaca

parmezana po želji

Profimedia 

Priprema po koracima:

1. U posudi na laganoj vatri grijte temeljac.

2. U međuvrmeenu, u drugoj posudi zagrijte dvije žličice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Zatim dodajte gljice i pirjajte dok ne omekšaju, oko tri minute. Gljjive i njihovu tekućinu stavite sa strane. 

3. Na tavi dodajte jednu žličicu maslinovog ulja, dodajte luk i dinstajte jednu minutu. Zatim dodajte rižu. Kada riža poprimi zlatnu boju, dodajte vino i miješajte dok se vino ne upije. 

4. Smjesi dodajte pola šalice temeljca i miješajte dok se ne upije. Zatim dodajte po pola šalice temeljca sve dok riža ne postane al dente, otprilike 20 minuta. 

5. Maknite s vatre te u rižu dodajte gljivu i njihovu tekućinu, maslac, vlasac, parmezan. Začinite po želji.