Donosi Sensa.hr
Sastojci:
2 srednje velika čvrsta patlidžana
1 ‒ 2 češnja češnjaka
2 ‒ 3 žlice maslinova ulja
2 žlice limunova soka
2 žlice tahini paste
2 prstohvata soli
¼ žličice mljevenog kumina
Priprema:
Operite patlidžane, dobro ih obrišite pa ih posložite cijele na lim obložen papirom za pečenje i ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C. Pecite ih 60 minuta, ali tako da ih svakih 15 minuta okrenete na drugu stranu.
Idealno bi bilo, ako vam to uvjeti dopuštaju, patlidžane ispeći na roštilju jer to će im dati onaj neodoljivi dimljeni „štih“. Druga varijanta je da ih prvo kratko ispečete na otvorenom plamenu vašeg plinskog štednjaka (okrećući ih da sa svih strana dobro pocrne), a potom ih stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C i pečete oko 45 minuta. Ako niste u prilici na ovaj način ispeći patlidžane, slobodno u namaz dodajte pola žličice dimljene paprike.
Pečene patlidžane stavite u cjedilo te ih zarežite po dužini i ostavite da se potpuno ohlade i ispuste što više tekućine. Potom ih ogulite i premjestite u širu zdjelicu. Patlidžane dobro protisnite vilicom, dodajte im protisnuti ili nasitno nasjeckan češnjak, sol, limunov sok, kumin, maslinovo ulje i tahini pastu.
Sve dobro izmiješajte pa prelijte maslinovim uljem, poklopite ili prekrijte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se namaz dobro ohladi (najbolje preko noći).
Poslužite kao namaz uz tostirani kruh, pogačice ili svježe pečeni naan.