Slasna torta od čokolade i maslaca od kikirikija po receptu slavne kuharice

Za prste polizat

Profimedia

“Hrana je za mene konstantan izvor užitka. Volim o njoj pohlepno razmišljati, o njoj imam i duboke refleksije, učim od nje, pruža mi utjehu, inspiraciju, smisao i ljepotu. ‘Skuhaj, pojedi, ponovi’ za mene je više od mantre, to je moja životna priča”, govori slavna kuharica i zvijezda kulinarskih emisija Nigella Lawson, čija nova knjiga ‘Cook, Eat, Repeat’ potkraj listopada stiže u prodaju. Knjiga sadrži više od 150 recepata i priča o njima, a među njima je i ovaj za slasnu tortu od čokolade i maslaca od kikirikija.

Shutterstock 

Sastojci

TIJESTO:

200 g maslaca i još malo za kalup
250 ml vrele vode
50 g kakaa
100 g smeđeg šećera
125 g sitno mljevenog bijelog šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
225 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2 velika jaja sobne temperature

NADJEV:

300 g šećera u prahu
150 g maslaca sobne temperature
200 g maslaca od kikirikija bez komadića kikirikija
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 žličice sitne morske soli
60 ml punomasnog kiselog vrhnja

DEKORACIJA:

30 g nasjeckanog prženog kikirikija

Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Maslacem namastite dva kalupa za torte promjera 20 cm i obložite ih papirom za pečenje (pokušajte ne koristiti kalupe s pomičnim dnom jer je tijesto dosta rijetko pa bi moglo iscuriti).
Za tijesto rastopite maslac na blagoj vatri, dodajte vrelu vodu, umiješajte kakao i oba šećera. Držite na slaboj vatri lagano miješajući pjenjačom, sve dok se maslac potpuno ne rastopi i ne dobijete glatku, dobro povezanu smjesu. Maknite s vatre, umiješajte ekstrakt vanilije. Pustite da odstoji pet minuta. Pomiješajte suhe sastojke. Jaja umutite posebno, potom ih dodajte u tekuće sastojke i miješajte dok se potpuno ne sjedine sa smjesom. Dodajte suhe sastojke pa miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Pecite 18 do 20 minuta. Pustite tijesto da se potpuno ohladi u kalupu i tek ga tada izvadite.
Za kremu u zdjelu prosijte šećer u prahu. U drugoj zdjeli dobro izmiksajte maslac i kikiriki maslac. Dodajte ekstrakt vanilije i sol. Dok dalje miksate, postupno dodajte šećer u prahu. Dodajte vrhnje i miksajte još nekoliko minuta. Razrežite tijesto, stavite nadjev kojim ćete i premazati tortu te je ukrasite.