Tko su Mila, Divna i Hrabri? Saznali smo zašto ih obožavaju i mali i veliki

Priča o heklanom zečiću koji je osvojio Instagram

Privatni album

Tješilica, mazilica ili pak igračka uz koju vežemo najranija sjećanja, kako god ju zvali, sigurno vam već sada u mislima prolazi ona koja je obilježila vaše djetinjstvo. Mnogi će se roditelji, ali i oni koji to nisu, složiti kako je veliku ulogu u svačijem odrastanju odigrala mekana igračka koja nerijetko postane djetetov najbolji prijatelj i sigurna luka kojoj se rado vraća. Upravo o jednoj takvoj, heklanom zečiću, pričali smo s mamom koja je prije nekoliko godina došla na ideju pokretanja obiteljskog posla, a uz čije personalizirane zečiće danas spavaju mnogi mališani. Kako nastaju Divna, Mila i Hrabri, ali i zbog čega ih vole i ona velika djeca, u razgovoru za Story.hr otkrila je Danijela Miklec, simpatična Zagrepčanka koja stoji iza brenda BezaBu.

Privatni album 

Za početak, recite nam kako se rodila ideja za BezaBu. Koliko dugo već postoji BezaBu? Krije li se u imenu neko posebno značenje?

On je s njime u krevetiću čak i razgovarao

 BezaBu je obiteljski obrt obitelji Miklec. Mama Liljana izrađuje zekane, a Andrija, Danijela i Krešimir su vrijedni pomoćnici. Željeli smo ljudima pružiti emocije i ljubav koje smo sami osjećali. Naime, prije pet godina postala sam majka i baka je za mog sina Jakova izradila heklanog zekana koji ga je dočekao u krevetiću kad je Jakov došao iz rodilišta. S obzirom na to da smo Jakov i ja živjeli sami, taj je zekan i meni i njemu pružao sigurnost kada bih morala nešto obaviti dok je on sam u krevetiću. Kako je Jakov rastao, tako smo uočavali sve što mu je zekan postao: zabavljač, trljačica za zubiće, tješilica. On je s njime u krevetiću čak i razgovarao. Tada smo shvatili da imamo nešto što bismo željeli podijeliti i s drugim ljudima.
Krenuli smo u osmišljavanje cjelokupnog proizvoda te smo se nakon dvije godine odlučili ponuditi zeca široj publici. Ljudi su bili oduševljeni njegovom simpatičnošću, a još više time što ima didaktička svojstva. Nismo očekivali da će zekan odmah biti tako veliki hit, iako smo znali da imamo kvalitetan i provjeren proizvod za djecu koji povezuje tradiciju i moderan dizajn. Ime je premetaljka, pokušajte pogoditi.



Kako izgleda proces izrade jednog zeke? Koliko dugo traje izrada?

Čarolija izrade traje i do 12 sati

 Kad netko naruči zekana i kaže nam ime njegova vlasnika, počinje čarolija izrade koja traje i do 12 sati. Svi se dijelovi zeca heklaju posebno. Za to baki trebaju keklići, konac, komplicirani nacrt, kliker i spajalice te igla. Posebno se rade uši, ruke, noge i tijelo. Sve se zajedno šiva i puni ispunom. Izvezuju se oči i nos, radi se repić. Na kraju se rade hlačice ili haljinica koji se skidaju. Uz zeca dolazi i štrikana dekica sa satenskom trakom i ručno izvezenim imenom djeteta. Kad je zec gotov, slijedi pakiranje koje je dodatni dio priče. Svaki zec dolazi u tvrdoj bijeloj kartonskoj kutiji, umotan u mašne, sa svojom dekicom te osobnom
kartom zeca i zečjom pričom. Ideja je bila da zekan bude i predivan poklon.

Koji materijal koristite u izradi?

Konac od kojega su izrađeni zekani je 100 posto pamučan. Kako bismo poštivali sve propise, testirali smo ga u engleskom laboratoriju koji je izdao certifikat i potvrdio da su boje u koncu sigurne za djecu od rođenja. Ispuna je antialergena. Zekana možete prati i u perilici.

U ponudi imate nekoliko različitih zečića, možete li nam ih ukratko predstaviti. Svaki ima i svoje ime? Mogu se i presvlačiti?

U našoj obitelji smo svi isti

 Zečevi postoje u dvije varijante odjeće koja se skida. Hlačice za zeca dječaka i haljina za zeca djevojčicu. Zec je visok 23 cm. U našoj obitelji smo svi isti. Svi su zečevi izrađeni od konca sive boje, a odjeća je ono što ih razlikuje. Svaki dječak i svaka djevojčica imaju i svoje ime, a to ujedno označava i boju haljine ili hlačica koje zekan nosi. Najprodavaniji ženski zekani su Divna u mentol boji i Mila u ružičastoj. Od dečkiju Hrabri u svijetloplavoj boji i Jaki u tamnoplavoj. Imamo tu još i Sretnu, Slatkog, Vedrog, Snažnu. Hlačice i haljina se mogu skinuti i upravo nam je u pripremi kolekcija odjeće i modnih dodataka.

Privatni album 

Kome su namijenjeni vaši zečići?

Prva je ideja bila da su igračka za novorođenčad. S vremenom su se profilirali i u igračku za veću djecu, posebice s najavom odjeće za presvlačenje. Kako raste dijete, tako rastu i mogućnosti igre. Ipak, često imamo i upite velike djece od tridesetak godina te im rado izradimo njihovog zekana.

Privatni album 



Danas je na tržištu dostupan veliki broj raznih didaktičkih igračaka. Po čemu se vaša izdvaja od svih ostalih?

Ova je igračka namijenjena djeci od rođenja do polaska u školu

 Djeca brzo prolaze sve razvojne faze i često ih pojedine igračke ne zanimaju dugo. Roditelji vole igračke koje mogu trajati dulje, zbog financija i manjka mjesta. Ova je igračka namijenjena djeci od rođenja do polaska u školu. Multifunkcionalna je. Po rođenju repić imitira resice maternice, zatim kontrast očiju i usta pruža vidni podražaj. Dijete hvata zekana te vježba motoriku ruku. Kasnije istražuje ustima uši i otkriva da su odlične za trljanje upaljenih desni. Na kraju ga vodi u vrtić te mu je prijelazni objekt. BezaBu zekan će se svidjeti i mamama, a pakiranje i mogućnost personalizacije mu daju vrijednost koja traje. Nakon što koristite vašeg zekana, koji je jako izdržljiv, pospremite ga u kutiju i pohranite kao trajnu predivnu uspomenu na djetinjstvo.

Privatni album 



Planirate li u budućnosti proširiti ponudu s još nekim igračkama? Gdje vidite BezaBu za pet godina?

Za sada imamo u planu neke suradnje. Primjerice, izradili smo maskotu za jedan luksuzan hotel. Ipak, za sada u okviru BezaBu ne planiramo nuditi nove igračke već planiramo razvijati dodatke za našeg zekana. Tako će svi koji imaju zekana moći uživati u svemu što smo za njega zamislili. Prvo što slijedi, i to vrlo skoro, je kolekcija odjeće za zeca dječaka i zeca djevojčicu. U tom će se kompletu moći kupiti cipelice, kaputić, hlače, ruksaci, šilterice i trakice za kosu. U dugoročnom planu imamo ideju raditi i drveni namještaj za zeca, a naši Mila, Jaki i Hrabri trebali bi skoro postati i likovi slikovnica s obzirom na to da je drugi projekt kojim se bavim Fora priča pa ćemo ove dvije ljubavi spojiti i pružiti djeci još malo čarolije. Njihovi zečevi će oživjeti.