'Čokoladni moelleux je vrsta sočnog biskvita koji se može koristiti kao podloga u raznim tortama, može se peći u manjim keramičkim kalupima kako bi dobili souffle ili se smjesa može kombinirati s nekakvim kiselim voćem da bi se dobila slatko - kisela varijanta kolača kojeg je na kraju dovoljno samo posipati šećerom u prahu i uživati', rekla nam mlada i ambiciozna domaća slastičarka, 23-godišnja Nina Šarić. Nina je s nama podijelila jednostavan recept za ovu slasticu u kojem je kombinirala pečenu čokoladnu kremu i dekoraciju od slatkog vrhnja, u kojoj mogu uživati i oni koji su intolerantni na gluten.
privatna arhiva
Za kalup promjera 26 cm.
Biskvit moelleux:
95 g slatkog vrhnja
40 g čokolade 55 %
prstohvat soli
110 g šećera
15 g škroba
2 g praška za pecivo
100 g prženih mljevenih badema
1 cijelo jaje
2 žumanjka
40 g čokolade 55 %
prstohvat soli
110 g šećera
15 g škroba
2 g praška za pecivo
100 g prženih mljevenih badema
1 cijelo jaje
2 žumanjka
Zagrijano vrhnje preliti u tri puta preko otopljene čokolade te dodati prstohvat soli kako bi se jače naglasila aroma čokolade. Miješati pjenjačom dok smjesa ne postane glatka i pustiti da se ganache ohladi do sobne temperature. Ostale sastojke izmiksati u multipraktiku. Lagano špatulom sjediniti dvije smjese i uliti u kalup koji se prethodno namasti i posipa s malom količinom smeđeg šećera. Peći 20 minuta na 160 stupnjeva.
privatna arhiva
Pečena krema:
275 g slatkog vrhnja
60 g šećera
200 g čokolade 55 %
50 g mlijeka
1 jaje
prstohvat soli
Zagrijati vrhnje i šećer na vatri i preliti preko čokolade u tri puta uz lagano miješanje do jednolične smjese. Dodati mlijeko, jaje i prstohvat soli te pjenjačom dobro izmiješati. Završiti štapnim mikserom i preliti preko pečenog biskvita.
Peći još 15 minuta na 130 stupnjeva.