Nekad brend-menadžerica, a sada vodi kavanu i radi najbolje štrukle

U trenutačnim okolnostima, kad su putovanja ograničena, ipak možemo uživati u autohtonim ljepotama, i to zahvaljujući Dragani Dilparić i platformi priceless.com, koji nas vode u središnju Hrvatsku i čarobne okuse štrukli. Oduvijek ste željeli naučiti pripremati ovaj kontinentalni comfort food? Evo prilike! I to potpuno besplatno!

Hrvati nemaju (ili, bolje rečeno, nisu imali) naviku doručkovati izvan kuće, no kad je Dragana Dilparić na kvartovskom platou između šest nebodera, na zagrebačkim Ravnicama, otvorila šarmantnu kavanu Darling & Shegrts te na bakinoj vitrini ponudila doručak kao švedski stol, u samo nekoliko tjedana pokazalo se da smo itekako “gladni” takvog lifestyla. Ubrzo je ovo mjesto na kraju grada postalo omiljeno okupljalište obitelji, ali i svih ostalih koji jutra žele provesti u pravoj kućnoj atmosferi, uživajući u finim i pristupačnim zalogajima. Cijeli grad priča o Draganinim palačinkama; prije uvođenja novih epidemioloških mjera, u ovom bi se lokalu tjedno ispeklo i po 1200 jaja, a njezine su buhtle i pohani kruh, svojim mirisima i okusima, goste svakodnevno vraćali u djetinjstvo.

Dragana Dilparić bivša je brend-menadžerica u francuskoj korporaciji luksuzne kozmetike. Kad je početkom prošle godine odlučila da je dosta i da se više ne vidi u poslu u kojem je provela 25 godina, ni sama nije očekivala tako brz uspjeh u privatnim vodama. Nakon srednje škole, Dragana je htjela studirati engleski i postati profesorica, ali na nagovor majke upisala se na Pravni fakultet. Tijekom studija je radila kao promotorica u jednoj parfumeriji, gdje se kasnije i zaposlila, napredovala i ostala sljedećih 25 godina. A onda je došlo do zasićenja. Godinama je promišljala kako napraviti preokret, a, kako sama kaže, zapravo nije znala raditi ništa drugo. U jednom je trenutku odlučila svoju najveću strast – kuhanje – pretvoriti u novu karijeru. Prekvalificirala se za slastičarku jer “nije mogla zamisliti da bude na istom poslu do mirovine”, ali je ubrzo shvatila da ljudi jako vole i slane zalogaje pa je prvotna ideja o otvaranju slastičarnice dobila malo širi koncept. Njezinu strast prema kuhanju prepoznao je i Mastercard, koji na svojoj globalnoj platformi priceless.com pruža podršku malim poduzetnicima koji su svoje ideje i poslove razvili na temelju strasti i sada ih, baš poput Dragane, nesebično žele podijeliti s drugima. S obzirom na to da je pandemija promijenila naš lifestyle, ideja je platforme priceless.com dovesti iskustva i nove vještine u domove svih nas pa su s Draganom snimili videotutorijal, zahvaljujući kojem baš svatko može otići na gastro-putovanje središnjom Hrvatskom i uživati u specijalitetu toga kraja – štruklima.

“Za prvoklasne štrukle, najvažnije je tijesto. Moja je baka znala 'lupati' tijesto i po sto puta kako bi 'izbila' gluten. Zamislite situaciju koja vas je izbacila iz takta, uzmite tijesto u ruke i lupajte. To je najkorisniji savjet! Petnaest minuta energičnog lupanja osigurat će da se tijesto dobro izradi. Poanta je u tome da ga se može lako razvlačiti i da pritom bude tanko, dok je nadjev sporedna stvar. Nadjev može biti kakav god želite, samo je nebo granica. Jednom sam čak napravila štrukle s heljdom“, kaže Dragana.

Sven Delač 

Posjet središnjoj Hrvatskoj bez kušanja štrukli, autohtonog jela, jednostavno je nezamisliv. Putovanja, dakako, uvijek vežemo i za okuse toga kraja, a ovaj istinski comfort food, u svim svojim varijantama (kuhane, pečene, slatke, slane, u juhi...), ima dugu povijest koja traje proteklih nekoliko stoljeća. Putem ovog videotutorijala Dragana „ulazi“ u vašu kuhinju te vas, korak po korak, uči kako pripremiti štrukle. Dovoljno je samo registrirati se svojom Mastercard® karticom na priceless.com i potpuno besplatno preuzeti ovo digitalno iskustvo.

Sven Delač 

*Sadržaj donosimo u suradnji s Mastercardom.

Advertisement