“Agrumi su moje najdraže namirnice! Limun, naranča, yuzu, limeta, grejp… Ipak, najviše koristim limun jer sam odrasla uz taj miris ribane korice koju je mama stavljala u sve slastice, a i bake ga često imaju u vrtu. Miris domaćeg limuna nešto je neusporedivo i odgovara u svim kombinacijama! U ovom broju, osim zato što su mi najdraže namirnice, citruse sam odlučila iskoristiti jer im je upravo sada sezona i stigli su svježi s Korčule”, kaže sjajna splitska slastičarka Tea Mamut. Za novi broj magazina StoryGourmet, koji je stigao na kioske, pripremila je pet citrusnih recepata, a predlaže da se poigramo izborom agruma za pojedinu slasticu te tako pokažemo svoju kreativnost.
Sastojci za biskvit:
120 g brašna, prosijanog
3 g soli
6 g praška za pecivo
1 limun, naribana korica
113 g maslaca, otopljenog
170 g šećera
4 jaja, sobne temperature
1 žlica limunova soka
Sastojci za kremu:
200 g vrhnja za šlag
240 g krem sira
120 g šećera u prahu
1 limun, naribana korica
5 žlica limunova soka
Priprema:
Za biskvit najprije pomiješajte brašno, sol i prašak. Promiješajte pjenjačom ili mikserom šećer i maslac. Dodajte jaja, jedno po jedno, i sve povežite, a zatim i sve suhe sastojke. Ulijte u lim za pečenje promjera 30 x 40 cm obložen papirom. Pecite na 180 °C desetak minuta. Kada se malo ohladi, odrežite rubove biskvita. Čistu krpu pospite obilno šećerom u prahu, okrenite biskvit, odlijepite papir pa pošećerite i gornji dio. Nježno zarolajte i ostavite dok ne pripremite kremu. Za kremu stavite sve sastojke u zdjelu i miksajte dok se ne počne stezati. Pazite da se ne premiksa! Odrolajte biskvit i ravnomjerno namažite kremom pa zarolajte. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.