1 kg brašnastih krumpira
100 g brašna tipa 00, plus još malo za podlogu
1 muškatni oraščić, za ribanje
Postupak pripreme:
Kuhajte krumpire u većoj količini slane vode 20 do 25 minuta, ili dok ne omekšaju. Ocijedite vodu i ostavite krumpire da se malo ohlade. Ohlađene krumpire zatim ogulite. Propasirajte ih na stolu ili podlozi na kojoj ćete raditi njoke. Preko krumpira posipajte brašno, naribajte pola muškatnog oraščića, dobro začinite solju i crnim paprom, a zatim sve zajedno povežite rukama.
Ovisno o krumpiru, po potrebi dodajte još malo brašna. Mijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim podijelite tijesto na četiri jednaka dijela, a svaki dio tada razvaljajte u dugačku “kobasicu“ debelu dva centimetra. Režite na jednake dijelove veličine otprilike tri centimetra.
Svaki dobiveni jastučić sada možete provaljati preko daščice za njoke ili vilice, ili ih ostavite kakvi jesu.
Kuhajte njoke u kipućoj slanoj vodi u dva navrata kako se ne bi raspali. Kuhajte ih dvije do tri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom žlicom i poslužite uz omiljeni umak.