Znamo koje je četiri vrste 'nereda' važno eliminirati iz života

Nered oko nas nerijetko izaziva i kaos u glavi, pa je dovođenje stvari u red (u doslovnom smislu!) svojevrsna psihoterapija

Iako je riječ o svakodnevnom ritualu, pospremanje doma na neki se način može shvatiti i kao pospremanje životnih 'ladica'. Naime, kad se riješimo suvišnih stvari, nereda, zaostale prašine i prljavštine, kad naša čista odjeća zamiriše svježinom, kad se riješimo toliko mrskog kamenca u kuhinji i kupaonici..., dogodit će se i ono energetsko čišćenje doma koje će donijeti mir i staloženost, a odagnati napetosti i negativnosti. Potvrdit će to i psiholozi – ne postoji anksiozna osoba oko koje vlada savršen red. Postoji vjerovanje kako naš život u svakom smislu opterećuju četiri vrste nereda protiv kojih se treba boriti. Evo koji su to... I savjeti slavne Marie Kondo, Japanke koja je čišćenje i organizaciju doma pretvorila u pravu umjetnost, koja nam je svojim serijalom "Tidying Up with Marie Kondo" na Netflixu promijenila pogled na kućanske obveze, na tom su tragu.

Postoji direktna, znanstveno dokazana povezanost između nereda i razine stresa, no zanimljivo je kako su na nju muškarci puno manje 'osjetljivi' od žena

 STVARI KOJE NE UPOTREBLJAVATE: Sve što je zanemareno, zaboravljeno, neželjeno ili ne upotrebljavate izaziva usporavanje i stagnaciju energije u domu i imate osjećaj da se vaš život ne pomiče s mjesta. Takav nered crpi vašu energiju. NEUREDNE STVARI: Čak i kada stvari svedete samo na one koje upotrebljavate i volite, dom će vam biti pretrpan ako su one razbacane po cijelom prostoru i ako ih ne uspijevate pronaći kad vam trebaju. SUVIŠNE STVARI U PREMALOM ORMARU: Što više pretrpavate životni prostor, preostaje vam manje prostora za protok energije i sve je teže bilo što dovršiti. SVE ŠTO NIJE DOVRŠENO: Ovaj oblik nereda teže je uočiti i lakše ignorirati. Sve što nije dovršeno u tjelesnom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom ‘carstvu’ stvara nered u psihi. Ako ostavljate poslove nedovršenima, osim što vam oni stalno crpe energiju i uvijek ih imate u glavi, imat ćete i kaos oko sebe te osjećaj da ni nad čim nemate potpunu kontrolu.

Story 

Najbolje je napraviti plan pospremanja, tj. podijeliti poslove na dnevne (poput namještanja kreveta, pranja suđa i pranje odjeće, rješavanje otpada), tjedne (poput peglanja, mijenjanja posteljine, usisavanje cijelog stana), mjesečne (čišćenje hladnjaka, pranje prozora i sl.) i sezonske (primjerice, pospremanje ormara). Kako bi vam pomogao da u svoj dom udahnete svježinu, dm ima sve što vam je potrebno za 'obračun' s nečistoćom u njavažnijim prostorijama svakog doma – kuhinji i kupaonici - a sve po trajno dobrim cijenama.

Shutterstock 

Story Sve za čišćenje doma i njegu odjeće potražite u dm po najboljim cijenama.

Proizvodi označeni pečatom 'Dobre cijene u svako vrijeme' nose jamstvo povoljne cijene koje vrijedi iskoristiti. Na taj način možete planirati kupnju mirno i ugodno, bez stvaranja velikih zaliha.

*Sadržaj omogućava dm.