Slikovnica u kojoj ćete čuti vile i vještice iz Gajnica kako pjevaju

Na temelju slikovnice 'Sjeverozapadni vjetar' i priča koje su pripovijedale bake, umjetnik i autor Zdenko Bašić je pokrenuo kickstarter kampanju

Zdenko Bašić

Umjetnik Zdenko Bašić sa svojim je kolegama, programerima, napravio digitalno izdanje svoje hit slikovnice 'Sjeverozapadni vjetar', koju je napisao na temelju odrastanja u zagrebačkom naselju Gajnice, gdje su mu dvije bake često znale pripovijedati o vilenjacima i vilama, ali i vješticama...'U ovoj fazi knjiga sad ima animacije. Uz priče koje se klasično čitaju, ilustracije su dobile slojeve koji se rastvaraju žiroskopski, čitatelj sada može osjetiti atmosferu šume i mjesta pojedinih priča, likovi pjevaju, vrište... Čuju se i životinje, primjerice, kako zvuči lisica zimi. Čitav projekt razvijamo dalje te uskoro pripremamo i zoom i interaktivne karte koje će priče smjestiti na lokacije i mjesta od kuda ta pojedina bića potječu. Sve te priče tako dobivaju neki novi oblik, novo mjesto, a čitatelji mogu postati i svojevrsni tragatelji za tim bićima', rekao je Zdenko.

kickstarter.com 

Otkrio je kako kroz posljednjih godinu dana razvijaju softversku platformu i čitav projekt, no isključivo na svom entuzijazmu, bez novčane pomoći. No i to se sad mijenja. 'Sada smo došli do prve finalne faze gdje ga možemo prezentirati i nadamo se da ćemo na neki način doći do publike. Stoga smo krenuli i na kickstarter kampanju', rekao je.

Dok je bio dijete, za Zdenka je čarobni svijet o kojem su mu pripovijedale bake bio stvaran, pojavljivao se u svakom kutku Gajnica i Podsuseda, u okolnim šumama gdje se igrao. Dugo je ove slike iz djetinjstva Zdenko nosio u sebi, sve dok ih nije pretvorio u priče o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja. Priče je bazirao na duhu pripovijetki njegovih baka, ali i na etnološkim pričama iz kraja, koje je istraživao.

Možete podržati njegov rad ako posjetite njegovu kickstarter web stranicu.