Meditativan čin ispijanja čaja

Omiljeni napitak ove prohladne zime, dok vlada koronavirus, ali i ostale sezonske viroze, zasigurno je čaj - osim što smiruje, liječi i nadahnjuje, potiče stvaranje osjećaja ugode, opuštenosti i sigurnosti

Profimedia

Bez obzira na to pijete li onaj iz vrećice, kupujete li ga u rinfuzi ili pak sami sušite sastojke, uvijek je pravi trenutak za čaj. Povijest kaže da je njegovo ispijanje započelo prije više od četiri tisuće godina. Ako je vjerovati legendi, kineski car Shen Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka tijekom jednog lova u šumi 2737. godine prije Krista.

Profimedia 

Priča kaže da je htio prokuhati riječnu vodu na vatri kada mu je u posudu upao list s obližnjeg drva. Prokuhana voda vrlo je brzo promijenila boju, a do cara koji je sjedio blizu ognja došao je tada nepoznat miris. Navodno je to bila biljka kineskog čajevca koju danas znamo kao zeleni, bijeli, crni ili žuti čaj. Bez obzira na to za koji se okus odlučite, ovim ćete čajem učiniti mnogo toga dobrog za zdravlje. Osim što je odličan antioksidans, čajevi ove kineske biljke izvrsni su za snižavanje krvnog tlaka.

Profimedia 

Danas možemo pronaći bezbroj okusa čajeva pa dok se neki odlučuju za još neistražene vrste, drugi uvijek posegnu za već isprobanim okusima koji ih na trenutak vrate u djetinjstvo. Jedan od njih svakako je čaj od šipka koji uz žličicu meda i krišku limuna ove hladnije dane čini podnošljivijima. Ušuškati se pod dekicu i gledati zanimljiv film zvuči kao odlična ideja ove zime s obzirom na to da nam je zbog pandemije ograničeno kretanje, ali sve je nekako lakše i bolje uz šalicu mirisnog čaja.

Press 

Press 

  Ako više volite voćne okuse, nećete pogriješiti kombinacijom jabuke i cimeta ili naranče, a ako je vaš odabir onaj biljni, menta je svakako pravi izbor. Osim toga, jedna od zdravijih varijanti jest čaj od đumbira koji je odličan lijek protiv raznih bolesti, poput prehlade i mučnine, poboljšava i raspoloženje te pomaže u mršavljenju jer stvara osjećaj sitosti, a u samo nekoliko koraka ovaj čaj možete pripremiti od svježeg korijena. Nakon što ste odabrali idealan okus i omiljeni set šalica, a nježni se mirisi počnu širiti vašim domom, opustite se i ritual ispijanja čaja može započeti.