Glazbenica Shakira ludo je zaljubljena u svog deset godina mlađeg supruga, nogometaša Gerarda Piquéa kojeg rado iznenadi slasnim specijalitetima. Ova 44-godišnja Kolumbijka libanonskog podrijetla često se odlučuje baš za jela iz obiteljske tradicije. Primjerice, o arapskoj kuhinji učila je od tetke. “Libanonska kuhinja je genijalna, a ja ne želim izgubiti vezu s obiteljskom tradicijom. Tetka mi je u telefonskim razgovorima otkrila brojne recepte”, kaže glazbenica koja će ovog Valentinova supruga ipak iznenaditi netradicionalnim desertom. Kolač sa skrivenim srcem njezin je recept za zavođenje na Dan zaljubljenih.
Sastojci
BISKVIT:
2 puta po 175 g omekšalog maslaca
2 puta po 175 g smeđeg šećera
6 velikih jaja
2 puta po 140 g oštrog brašna
2 puta po ½ žličice praška za pecivo
3 žlice kakaa
2 puta po 85 g mljevenih badema
2 puta po 100 ml mlijeka
3 žličice ekstrakta vanilije
crvena prehrambena boja
GLAZURA:
100 m slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade, sitno nasjeckane
50 g maslaca
Priprema
Pećnicu zagrijte na 160 °C. Namastite duguljasti kalup i obložite ga papirom za pečenje. Miksajte 175 g maslaca i 175 g šećera. Posebno umutite 3 jaja pa ih polako dodajte u smjesu maslaca i šećera. Prosijajte 140 g brašna, ½ žličice praška za pecivo i kakao pa sve umiješajte u prethodnu smjesu. Izmiješajte 100 ml mlijeka, ½ žličice ekstrakta vanilije i prehrambenu boju pa dodajte u tijesto i miješajte dok boja ne postane ravnomjerna. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i pecite oko 70 minuta. Potpuno ohlađeni kolač razrežite na kriške debele 4 cm. Iz svake kriške izrežite srce rezačem za kekse. Od preostale polovice sastojaka (bez kakaa) istim postupkom napravite tijesto te 3/4 smjese izlijte u kalup. Izrezana srca posložite u tijesto vodoravno tako da su dobro zbijena u liniju. Pomoću žlice lagano prekrijte srca ostatkom tijesta. Pecite oko sat vremena. Kad se potpuno ohladi, premažite kolač glazurom za koju ćete dobro izmiksati sastojke. Ukrasite šarenim mrvicama.