Neodoljivi čokoladni mousse za kojeg će se tražiti porcija više

Rachel Khoo ima recept za mousse koji ćete obožavati

Instagram

Kuharica i blogerica Rachel Khoo već nas je oduševila s nekoliko slasnih knjiga i TV serijala, a sada se posvetila mnogima omiljenoj namirnici - neodoljivoj čokoladi. U serijalu ‘Čokolada Rachel Khoo’ traži inspiraciju posjećujući najbolje čokolatijere u Europi, istražuje fascinantnu povijest čokolade i njezine dobrobiti te dijeli recepte koje svatko može pripremiti kod kuće. “Kakao sam po sebi nije sladak nego gorak. O kakau i čokoladi počnite razmišljati kao o začinima. Ne treba ih uvijek mnogo da bi jelo bilo ukusno i bogato. Kakao je sjajan i u slanim jelima - uvijek ga dodam malo u mesne okruglice u umaku od rajčice”, otkriva Rachel.

ČOKOLADNI MOUSSE S KOMADIĆIMA KAKAA

Sastojci

ZA SLASTIČARSKU KREMU:

3 žumanjka
50 g šećera, sitno mljevenog
20 g kukuruznog brašna
250 ml punomasnog mlijeka
1 vrhom puna žlica kakaa u prahu

ZA ČOKOLADNU MERINGU:

3 bjelanjka
50 g šećera u prahu
nekoliko kapi limunova soka
prstohvat soli
150 g tamne čokolade, sitno sjeckane
200 ml vrhnja za šlag

ZA POSLUŽIVANJE:

2 žlice omekšalog maslaca
50 g kakaa u komadićima

Instagram 

Priprema

Za slastičarsku kremu dobro istucite žumanjke sa šećerom sve dok smjesa ne postane svjetlija. Umiješajte kukuruzno brašno. Dodajte kakao u prahu i mlijeko te ugasite vatru kad zavri. Vrelo mlijeko u tankom mlazu ulijevajte u smjesu žumanjaka te istodobno žustro miješate pjenjačom. Prelijte smjesu u čistu posudu i stavite na srednje jaku vatru uz neprestano miješajte pjenjačom. Stalno skupljajte ono što se uhvati za dno i rubove posude kako ne bi zagorjelo. Kad se krema počne zgušnjavati i počnu se stvarati mjehurići, maknite je s vatre. Izlijte u plitku posudu, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Za meringu mutite pola količine bjelanjaka s limunovim sokom i šećerom sve dok se ne zabijeli. Dodajte ostatak bjelanjaka i nastavite miješati pjenjačom do željene čvrstoće. Čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Vrhnje istucite u šlag. Ohlađenu slastičarsku kremu dobro izmiksajte i dodajte joj rastopljenu čokoladu. U to umiješajte po trećinu meringe i šlaga, a potom dodajte ostatak. Čaše za serviranje premažite maslacem pa po njemu rasporedite komadiće kakaa. Mousse je najbolje pojesti isti dan, a ne bi smio stajati dulje od dva dana u hladnjaku.