Sve više žena ima ovaj problem s kosom! Jeste li i vi među njima?

Neravnoteža spolnih hormona, bolesti štitnjače, neki lijekovi i, u posljednje vrijeme sve češće, stres, mogu biti uzroci pojačanog opadanja kose, ali i elopecije. Znanstveno je dokazano da nutrijenti iz dodataka prehrani doprinose boljoj kvaliteti kose i korijena te da potiču njezin rast i smanjuju opadanje. No koji su nutrijenti ključni?

Shutterstock

Smatra se normalnim da nam dnevno otpadne oko 100 vlasi, no otprilike svaka treća osoba susreće se s pojačanim opadanjem kose i/ili alopecijom. Hormonalni problemi, prije svega neravnoteža spolnih hormona; uzimanje određenih lijekova; neke bolesti; nasljedni faktor, a sve češće i stres... neki su od uzroka pojačanog gubitka kose. Iako službenih podataka još nema, iz dermatoloških ordinacija stižu zabrinjavajuće vijesti – stres uzrokovan pandemijom i potresima u protekloj je godini znatno povećao broj pacijenata, posebice žena, koje im se obraćaju zbog alopecije, tj. žarišne ćelavosti ili, kako se to u stručnoj literaturi kaže, alopecije areate.
'Dok sam opuštena uživala u frizerskom stolcu, frizerka me upitala znam li da mi je na dva mjesta otpala kosa. Pokazala mi je u ogledalu dva žarišta veličine kovanice, jedan na vrhu glave, a drugi na potiljku. Nakon početnog šoka, pribrala sam se i nazvala svoju liječnicu koja me je uputila na krvne pretrage, a nakon što su stigli uredni nalazi, i na specijalistički pregled kod dermatologa. Tamo su mi, pak, potvrdili da imaju ogroman porast broja žena koje im se javljaju zbog istih problema. Iako je ova vrsta gubitka kose najčešće povezana s nekim upalnim žarištem u organizmu, pojasnili su mi da je nerijetko i posljedica pretrpljenog stresa, što je i kod mene bio slučaj', priča 43-godišnja Zagrepčanka. Naime, ona se s alopecijom i pojačanim opadanjem kose bori od lipnja prošle godine. Zagrebački potres 22. ožujka za nju je, čini se, bio 'prevelik zalogak'.

Story 

Neravnoteža spolnih hormona uslijed sindroma policističnih jajnika, bolesti štitnjače, metabolički poremećaji, kao i gljivične infekcije, odmah su bile isključene kao uzrok problema kod ove Zagrepčanke. Liječnica ju je, priča, pitala i o korištenju kontracepcije, tj. o eventualnom prekidu uzimanja iste, što također može biti jedan od uzroka problema s kosom. Prirodna regeneracija kose, koja se obično događa u proljeće i jesen i koja je normalna, djelomično je utjecala na prorjeđivanje kose, no glatke površine bez kose u obliku kovanica, značile su nešto drugo. U njezinom slučaju, deficit nutrijenata, zbog čega je – uz injiciranje preparata za rast kose kod specijalista – dobila i koktel vitamina i minerala.

Naime, znanstveno je dokazano da nutrijenti iz dodataka prehrani doprinose boljoj kvaliteti kose i korijena te da potiču njezin rast i smanjuju opadanje.. No koji su nutrijenti ključni? Prije svega to je - keratin.
Dodatak prehrani Hårkontroll Boost sadrži jedinstven i visoko topiv patentirani ekstrakt keratina Cynatine®HNS koji se veže za prirodni keratin u folikulu vlasi i ima sposobnost revitalizacije oštećene kose te sprječava gubitak kose.
Posebno je razvijen kako bi osigurao ključnu prehranu za kosu i nokte, a sadrži i biotin, cink i selen koji pridonose održavanju zdrave kose i noktiju, te bakar koji pomaže u očuvanju prirodnog pigmenta kose. Sadrži i niz drugih vitamina i minerala, ekstrakt bambusa bogatog silicijevim dioksidom te proso, jednu od najzdravijih žitarica.
Hårkontroll ima i cijelu liniju proizvoda namijenjenih zdravlju i ljepoti kose izvana i iznutra – šampon, regenerator, hidratantni sprej i masku.

Story 

Hårkontroll hidratizirajući i obnavljajući šampon te regenerator intenzivno njeguju sve tipove kose.Ksilitol i laktitol uravnotežuju i obnavljaju, alantoin štiti kosu, ricinusovo ulje djeluje stimulirajuće, dok pantenol provitamin B5 jača kosu i pomaže joj vratiti prirodnu mekoću i sjaj. Proizvodi daju punoću i sjaj kosi te je maksimalno hidratiziraju prilikom i nakon pranja, uklanjaju masnoću s vlasišta te dodatno umiruju i štite vlasište, što ih čini idealnom njegom kod osjetljivog vlasišta, dermatitisa i alergija.

Story 

Hårkontroll maska ljekovita je maska s regenerirajućim biljnim ekstraktima koji iznova vlaže i pomažu kosi da vrati svoju prirodnu mekoću i sjaj te štite i umiruju osjetljivo vlasište. Djeluje na statičnu kosu te čini kosu svježom, daje joj punoću i sjaj. Shea maslac odgovoran je za sjaj i poletnost kose, arganovo i ricinusovo ulje stimuliraju folikul kose te njeguju kosu, alantoin umiruje nadražena vlasišta, a fitantriol i pantenol kosi pružaju zaštitu i dodatnu hidrataciju. Maska djeluje protiv neukrotive/neposlušne, ali i statične kose.

Story 

Hårkontroll Original sadrži biotin, cink i selen koji pomažu kosi i noktima da budu zdravi, dok bakar pridonosi očuvanju prirodnog pigmenta kose. Hårkontroll sadrži i niz drugih vitamina i minerala, ekstrakt bambusa bogatog silicijevim dioksidom te proso, jednu od najzdravijih žitarica. U jednom proizvodu dobiti ćete dnevnu dozu nutrijenata koji će kosu učiniti sjajnijom, jačom i bujnijom. 

Story 

Ksilitol i laktitol iz ovih proizvoda uravnotežuju i obnavljaju, alantoin štiti kosu, ricinusovo ulje djeluje stimulirajuće, dok pantenol provitamin B5 jača kosu i pomaže joj vratiti prirodnu mekoću i sjaj. Proizvodi daju punoću i sjaj kosi te je maksimalno hidratiziraju prilikom i nakon pranja, uklanjaju masnoću s vlasišta te dodatno umiruju i štite vlasište, što ih čini idealnom njegom kod osjetljivog vlasišta, dermatitisa i alergija.

Proizvode možete pronaći u svim boljim ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama ili web shopu. Za više informacija kontaktirajte nas na info@harkontroll.hr ili besplatni broj telefona 0800 200 091.

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Hårkontroll.