SNIMKA PROŠLOGODIŠNJEG KONCERTA 'Ovo je bilo jako emotivno i posebno'

Godinu dana nakon koncerta u potresom oštećenoj Zagrebačkoj katedrali sudionici - glazbenici Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Matija Dedić - prisjećaju se tog događaja koji je na njima ostavio posebno emotivan trag. Izvedba će se moći ponovno pogledati na portalu Story.hr

ALEN TKALČEC

Nešto više od godinu dana prošlo je od strašnoga zagrebačkog potresa koji je 22. ožujka 2020. u 6.24 sati šokirao građane. Tog hladnog jutra zaboravili smo sve nevažno, a najvažnije je bilo uvjeriti se da su nama bliki ljudi zdravi i živi. Tih dana oduševljavali su nas volonteri koji su popravljali krovove, čistili ceste, pomagali trudnicama u Petrovoj, ali i oni koji su pjesmom i kućnim koncertima podizali duh te popravljali raspoloženje. Međutim, časopis Story i Adria Media Zagreb otišli su korak dalje i organizirali jedinstveni uskrsni koncert iz ranjene Zagrebačke katedrale koji je emitiran 12. travnja 2020. u 18 sati. U praznom veličanstvenom prostoru glazbenu utjehu pružile su vrhunske vokalistice Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac u pratnji pijanističkog virtuoza i skladatelja Matije Dedića. Ovaj umjetnički trio izveo je neke od najpoznatijih duhovnih pjesama - ‘Ave Maria’, ‘Klanjam ti se smjerno’, ‘Prva ljubav te zove’, ‘Gospodine hvala’, ‘Dubine’, ‘Krist na žalu’ i ‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata’, a što je najvažnije, čitatelji Storyja mogli su virtualno pratiti koncert putem portala Story.hr. I ove godine čitatelji portala Story.hr (na sam Uskrs u 18 sati) imaju priliku pogledati ga i još jednom svjedočiti da, unatoč svim nedaćama, nada u bolje sutra uvijek postoji.

USKRSNI KONCERT IZ ZAGREBAČKE KATEDRALE  YouTube

 - Ovo je posebna uspomena, uvijek ću je imati blizu sebe. Sa sestrama Husar imam dugogodišnju suradnju, ali ovo u katedrali nešto je jedinstveno. I drago mi je što će se koncert ponovno prikazati na televiziji - istaknuo je Matija.
Ni Ivana Husar Mlinac nije štedjela riječi. Kaže da je uskrsni koncert iz ranjene katedrale dokument vremena i svojevrsni podsjetnik na neprestanu težnju ka boljem.

Story arhiva 

 - Kada smo prije godinu dana Marija, Matija i ja dogovarali koncert sa Storyjem, već sam tada znala da je to onaj koji će teško nešto nadmašiti, što zbog međusobnog muziciranja, što zbog situacije u kojoj se dogodio. Unatoč osjećajima ponosa i odgovornosti za taj povijesni koncert, duboko u sebi nadala sam se i vjerovala da se takvo što više neće ponoviti. Nažalost, dogodilo se, samo u drugom gradu, na drugome mjestu, u nekoj drugoj crkvi. Pandemija se, suprotno očekivanjima, nije smirila, ali pogledamo li šire, možemo prepoznati da je to bila prilika za stvaranje nove i ljepše slike od one koju ostavljamo iza sebe. Pokazali smo to kada je trebalo pomoći, podržati i obnoviti, ne samo za sebe nego i za druge koji su bili u potrebi. Tako da ću ove godine na koncert gledati ne samo kao na dokument vremena nego i kao na podsjetnik na nadu u bolje sutra, što mu je i bila svrha - izjavila je Ivana Husar Mlinac, odnedavno i jedna od ambasadorica projekta obnove stradale bazilike u Palmotićevoj i gradnji centra za mlade koji će nositi ime po jedinoj žrtvi zagrebačkog potresa, Anamariji Carević.

ALEN TKALČEC 

Ova jedinstvena i hvalevrijedna priča organizirana je uz pomoć monsinjora Ivana Hrena, predsjednika Odbora za obnovu katedrale koji je odobrio održavanje koncerta. Tijekom cijele izvedbe nazočan je bio i arhitekt Damir Foretić, a Ivana, Matija i Marija držali su preporučenu fizičku distancu zbog pandemije koronavirusa.
- Pjevati u praznoj katedrali bilo je jako emotivno, čak sam se u jednom trenutku rasplakala i trebalo mi je snage da se vratim i otpjevam do kraja. Bilo je jako teško s obzirom na to da Matija toliko predivno svira, Ivana predivno pjeva i njihove interpretacije odnesu te u neku drugu dimenziju, u pravu molitvu i potpuno predanje. Duhovne pjesme su posebne jer stvore osjećaj kao da nisi na zemlji - ispričala je Marija.