ŽAR IMA SVOJU ČAR Imamo ideju kako postati pravi majstor grilla

Dolaskom proljeća naša se okupljanja za stolom polako prebacuju u vrtove i na terase. Sad je vrijeme da spoznate pravo značenje tvrdnje - žar ima svoju čar!

Shutterstock

Grill, barbecue, roštilj, gradele…, koji god naziv upotrijebili za ovu omiljenu 'gastro-aktivnost', jedno je sigurno – većina ljudi obožava ovakav način pripreme hrane. Iako na spomen riječi 'roštilj' većina ljudi prvo pomisli na meso, žar izvlači ono najbolje baš iz svih namirnica, jer – žar ima svoju čar!
Drveni ugljen, temperatura oko 260 stupnjeva i super namirnice, kakve u svojoj ponudi ima Eurospin, savršen je recept za dobar grill party. Termin grill u principu znači pripremanje hrane na visokoj temperaturi i u kratkom vremenu, pa mesni odresci (prije ih obvezno marinirajte!), ćevapčići, pljeskavice, različite vrste kobasica… definitivno neće imati isti okus pripremite li ih na grillu ili na običnoj tavi. Jer, žar ima svoju čar! U Eurospinu su pripremili bogat asortiman proizvoda za uživanje na otvorenom uz roštilj.

Shutterstock 

Marinirani svinjski vrat

Sastojci:
2,5 kg svinjskog vrata
1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
½ čajne žličice grubo mljevenog crnog papra
1 dcl sojinog umaka
1 dcl biljnog ulja
2 žlice limunovog soka
1 žlica smeđeg šećera
1 klinčić

Priprema:
U maloj posudi pomiješajte nasjeckani češnjak, nasjeckani svježi bosiljak i papar. Dobivenu mješavinu utrljajte u meso i zataknite klinčiće – jedan na sredinu i po jedan na svaki kraj odreska. U širokoj i niskoj posudi pomiješajte biljno ulje, soja umak, sok od limuna i smeđi šećer. Meso stavite u marinadu. Ostaviti u hladnjaku da se marinira najmanje 4 sata. Roštilj pripremite za pečenje na 200 °C. Meso stavite na rešetke i pecite 15 minuta na svakoj strani.
Savjet plus: u Eurospinu možete kupiti već marinirani svinjski vrat, čime će priprema biti još brža.

Titulu pravog majstora roštilja zaslužuju oni koji znaju ispeći – ćevapčiće. Evo tajne: ćevapima nemojte dati mira (neprestano ih okrečite dok se peku), te nabavite najkvalitetije meso, kakvo u svojoj ponudi ima Eurospin

Marinirani svinjski vrat s grah salatom

Sastojci: 5 odrezaka svinjskog vrata, 1 luk, 1 mladi luk, 1 režanj češnjaka, 1 žlica senfa, 1 žličica slatke paprike, 1 dcl ulja, 400 g crvenog graha iz konzerve, malo jabučnog octa, peršin, sol, papar
Napravite marinadu tako da polovicu luka narežete na komadiće, dodajte mu češnjak, žlicu senfa, žličicu octa, slatku crvenu papriku, peršinov list i ulje te sve razradite štapnim mikserom. Ovako pripremljenu marinadu utrljajte u meso. Ostavite neka odstoji oko sat vremena, a onda s mesa odstranite višak marinade te odreske stavite na srednje jak žar. Pecite oko 10-ak minuta. U međuvremenu pripremite grah salatu. Grah ocijedite, dodajte mu ostatak luka, jabučni ocat i ulje. Začinite solju i paprom te po želji dodajte kolutiće preostalog mladog luka.

Šampinjoni s roštilja

Sastojci:
500 g šampinjona
4 žlice djevičanskog maslinova ulja,
sol, papar

Za umak:
200 g majoneze
2 žličice soka od limuna
malo šećera
sol
mljeveni papar
1 žlica nasjeckanih listića bosiljka

Šampinjone dobro operite i narežite na ploške. Ulje izmiješajte sa solju i paprom. Svaku plošku premažite pripremljenim uljem i pecite na umjereno zagrijanom roštilju 5-7 minuta.
Za umak izmiješajte majonezu sa sokom od limuna, šećerom, solju i paprom. Na kraju u umak umiješajte nasjeckani bosiljak i ostavite da se ohladi. Češnjak protisnite, izmiješajte s uljem, solju i paprom pa ga ostavite da odleži na sobnoj temperaturi. Vruće šampinjone premažite pripremljenom smjesom.
*Savjet plus: Na isti način možete pripremiti i tikvice, s time da ih režete na ploške debljine oko pola centimetra.

Shutterstock 

Grill kobasice – male tajne velikih kuhara

Kobasice su, reći će mnogi, najjednostavniji za pripremiti na grillu, no pravi majstori znaju da to baš i nije tako. Ako želimo 'izvući' najbolje od kobasica, bez obzira koju vrstu odaberete, važno je staviti više ugljena nego kad pečete, primjerice, mesne odreske ili ribu. Naime, prvo pustite ugljen da se dobro razgori, a onda ugljen rasporedite tako da na jednom dijelu rešetke roštilja bude 2/3 ugljena) na tom dijelu pečete kobasice, okrečući ih svakih 20-ak sekundi), a na preostalom ugljenu odložit ćete kobasice kad budu gotove, jer je važno da što dulje budu na toplome. Dimljene, debrecinke, Berner kobasice, mini bijele, pileće i pureće hrenovke…, izbor u Eurospinu doista je velik. I evo još jedne tajne: za savršeno hrskavu koricu, potrebno je da kobasice budu suhe prije nego ih stavite na roštilj, a majstori od zanata preporučit će i da kobasice, barem sat vremena prije stavljanja na roštilj, izvadite iz hladnjaka kako bi se 'odmorile' na sobnoj temperaturi. Kobasice lagano zarežite nožem prije stavljanja na grill kako bi pustile višak masnoće. Pecite ih 10 minuta ako su tanje, dok će debljima trebati oko 15 minuta.

*Sadržaj nastao u suradnji s Eurospin Hrvatska.