Jedna od polufinalistica showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' Mirela Harapin Babić, osim kulinarskim umijećem, gledatelje je osvojila vedrinom i neumornom energijom. Tijekom emitiranja showa na RTL-u, ova 42- godišnjakinja često je isticala kako joj kuhanje za žiri ne predstavlja nikakav stres jer je kod kuće navikla pripremati hranu za čak šestoricu sinova – 18-godišnjeg Brunu, 16-godišnjeg Matiju, 12-godišnjeg Franka, 10- godišnjeg Filipa, 7-godišnjeg Jakova i 3-godišnjeg Vitu te supruga Krunu. Uz sve obaveze u kućanstvu Mirela svakodnevno stigne trenirati za kratke utrke, do 10 kilometara , pa ju je u showu pratio nadimak 'supermama'.
Osim što je u natjecanju stigla do polufinala, kao i njena kulinarska partnerica Ljuba Bošnjak, i stekla simpatije gledatelja, Mirela je, tvrdi, u Ljubi stekla prijateljicu za čitav život, te izbrusila kulinarske vještine. Zato su njeni dečki, kaže Mirela, još sretniji! Samo za Story.hr otkrila je koja im jela najčešće priprema – ajngemahtec se na njihovom meniju nađe tri puta mjesečno, dok jednostavnu pitu s mlijekom i marmeladom Mirela peče čak jednom tjedno. Isprobajte omiljene recepte ove obitelji koji su, naravno, predviđeni za osam osoba, pa ako ih spremate za četveročlanu obitelj, prepolovite količinu namirnica.
AJNGEMAHTEC JUHA S JETRENIM KNEDLAMA
Sastojci:
4 komada pilećih krilaca
2 pileća hrpta
8 pilećih želučeka
4 batka i zabatka
2 glavice luka
3 žute mrkve
2 narančaste mrkve
2 korijena peršina
1/6 korijena celera
vezica peršin lista
sol, papar
suncokretovo ulje
šalica 2 dcl graška
PRIPREMA:
Piletinu oprati, posušiti i narezati na sitnije komade. Na ulju prepržiti luk do zlatno-smeđe boje, dodati meso i pirjati 10 minuta. Dodati 2.5 l vruće vode, sol, papar, poklopiti i kuhati 25 minuta. Dodati korjenasto povrće i kuhati još 15 minuta. Pet minuta prije kraja dodati grašak, još začiniti i dodati peršin i jetrene knedle.
Knedle:
8 kom pilećih jetrica
140 gr krušnih mrvica
2 žlice masti
4 jaja
3 češnja češnjaka
šaka peršinovog lista
160 ml mlijeka
sol, papar, majčina dušica
PRIPREMA:
Jetrica nastrugati da maknete žile i masnoću. Sitno rezana jetrica dodajte razmućenim jajima. Dodati svinjsku mast, mlijeko, kosani češnjak i peršin, sol, papar i krušne mrvice. Zamijesite smjesu koja ne smije biti pretvrda i treba odstajati u hladnjaku pola sata. Oblikujte žlicama i ukuhajte u juhu 10-ak minuta prije kraja.
PITA S MLIJEKOM I MARMELADOM
Sastojci:
6 jaja
12 žlica glatkog brašna
3 žlice šećera
prstohvat soli
naribana korica limuna
6 dcl mlijeka
2 žlice ulja
2 vanilin šećera
4 žlice marmelade
2 dcl vrhnja
2 žlice šećera u prahu
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva. Razmutite jaja mikserom sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno, sol i mlijeko te malo limunove korice i pustite da smjesa odstoji 10-ak minuta. Na lim za pečenje razmažite ulje i ulijte smjesu pa je pecite 20-ak minuta na 220 stupnjeva. U zdjelu od smjese stavite vrhnje, šećer u prahu i ostatak limunove korice. Izvadite pitu iz pećnice i prelijte je vrhnjem pa vratite nazad u pećnicu još 7 minuta. Poslužite je uz marmeladu i/ili sezonsko voće.