DETOKS PLAN FILIPE SORKO: 'Skinula sam 13 kg i riješila se kožne alergije'

Za Story.hr otkrila je zašto se odlučila na proljetno čišćenje organizma te podijelila recept za ukusan smoothie

Privatni album

Javnost 28-godišnju Vinkovčanku Filipu Sorko pamti po pobjedi u kulinarskom showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' 2016. i organizaciji Secret Dinner partyja, a posljednjih godina istaknula se i izradom keramičkih šalica Chia cups. Svestrana kreativka kuhinju je zamijenila keramičarskom radionicom te s dečkom Antunom Ružolčićem preselila u Tribalj, malo mjesto u zaleđu Crikvenice, gdje je pronašla mir potreban za nove kreativne ideje. Osim promjene u karijeri, Filipa je nedavno prošla i kroz fizičku transformaciju - u nekoliko mjeseci izgubila je 13 kilograma, a za Story.hr ispričala je što ju je sve motiviralo na proljetnu detoksikaciju organizma. 

'Nisam imala u planu puno pričati o tome, jer smatram da nisam jedina koja je uspjela smršaviti te ima ljudi koji su puno bolji i uspješniji od mene u tome. No, kada sam prošli mjesec na svom Instagram profilu objavila storije u kojima svaki mjesec pokazujem nove odjevne predmete, ljude je zanimalo samo jedno - kako sam uspjela u tako kratkom periodu skinuti kilograme i 'prepoloviti se'. Inbox mi je bio pretrpan pitanjima: 'Koja je tajna?' Tada sam shvatila da ću možda nekome pomoći objavim li svoju priču, te što sam i kako promijenila u svojoj prehrani posljednjih par mjeseci', rekla nam je Filipa. 

S detoksom je krenula 20. siječnja nakon što se mjesec dana mučila s kožnom alergijom urtikarijom. Nisu pomagali ni injekcije ni kortikosteroidi, pa je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i isprobati detoks zelenim sokovima. 

Privatni album 

'Prvih 10 dana sam bila striktna, i jedno što sam unosila u organizam su zeleni sokovi tri puta na dan i jako puno tekućine, vode i čaja od koprive. Alergija mi je nestala peti dan detoksa, a u tih 10 dana izgubila sam šest kilograma. Znam da je većina od toga možda bila voda, ali to zbilja da motivaciju i vjetar u leđa za nastavkom. Nakon tih 10 dana produžavala sam si dan po dan detoks, i iako sam imala izlete tzv. cheat days, stalno sam se vraćala miksanju smoothieja. Vagala sam se svakodnevno, pratila kilograme i po tome planirala mogu li se malo opustiti ili izgurati još koji dan na zelenim sokovima. U periodu od tri mjeseca izgubila sam sveukupno 13 kilograma, riješila sam se alergije, a koža mi nikada nije bila čišća, uspjela sam se riješiti svih akni na licu, energije imam puno više, pogotovo u jutarnjim satima, kada mi je uvijek bio problem probuditi se i pokrenuti', zaključuje Filipa Sorko te, iz svog iskustva, savjetuje što je sve potrebno za uspješnu detoksikaciju: 


- Organizacija. Kupiti voće i povrće potrebno za 10 dana, sve oprati, nasjeckati, spremiti u vrećice, zalediti ako treba, na dohvat ruke si pripremiti blender i sve sjemenke, prahove i super hranu koju ste odlučili koristiti. Tako će vaš obrok u obliku smoothieja biti gotov u manje od pet minuta.

- Po obroku napraviti najmanje 500 ml smoothieja, jer ako popijem manje od toga gladna sam za sat, dva vremena. 

- Između obroka piti jako puno tekućine kako bi vam želudac bio pun i kako biste izbacili što više toksina.

- Imati nekoga pored sebe tko će vas podržati i poticati.

- Koristiti što je više moguće domaće namirnice za koje znate da nisu tretirane pesticidima jer se ipak sve konzumira sirovo.

- Koristiti dodatke poput lanenih sjemenki, chia sjemenki, psilijum ljuskica, maca praha, sirovog kakaa, cejlonskog cimeta, praha zelene pšenice, đumbira, spiruline u prahu, konopljinih sjemenki, protein od graška… Ne treba se koristiti sve od ovoga, no ja osobno imam sve od navedenog pa u svaki smoothie stavim po nešto, nešto do toga stavim da me drži sitom, nešto radi probave, nešto radi okusa… Dodaci su bitni kako bi vaš smoothie bio kompletan i kako bi svome organizmu i probavi dali što više toga potrebnog za pravilan rad.

RECEPT ZA SMOOTHIE:

Šaka zelenjave (listovi špinata, blitve, matovilac, zelena salata…)
Šaka borovnica (zamrznutih)
Šaka malina (zamrznutih)
Šaka banane (zamrznute)
dva deblja koluta svježeg krastavca
10-ak listova svježeg peršina
žlica lanenih sjemenki
žlica psilijum ljuskica
žlica sirovog kakaa
žličica cejlonskog cimeta
žličica praha zelene pšenice
700 ml vode

Privatni album 

Sve namirnice staviti u blender (koliko sitni komadi namirnica trebaju biti, ovisi o jačini blendera), dodati vode i blendati oko minutu i pol. Popiti svježe pripremljeno.

Privatni album