Oskarovac Taninović i redatelj Franco stižu na Ponta Lopud Festival

Prvi filmski festival Ponta Lopud održat će se od 1. do 5. srpnja, na otoku Lopudu, gdje će, uz filmske premijere, posjetitelji moći uživati u lokalnoj gastonomskoj ponudi

Ponta Lopud festival Danis Tanović i Michel Franco

Uz proslavljenog Pawela Pawlikowskog, koji će u sklopu prvog Ponta Lopud festivala održati svoj filmski masterclass, svoj dolazak na Lopud i sudjelovanje na Festivalu potvrdili su i bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović te jedan od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaratelja, autor upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika, meksički redatelj Michel Franco. Oba gosta, Tanović i Franco, bit će tijekom svog boravka na Lopudu dostupni svim sudionicima Ponta Lopud filmskog masterclassa za razgovore o filmu u neformalnim druženjima, čime Lopud i dodatno potvrđuje kako postaje istinsko mjesto okupljanja i druženja etabliranih i novodolazećih filmskih autora.

Danis Tanović rođen je 1969. godine u Zenici. Za svoj prvijenac „Ničija zemlja“ dobio je nagradu za najbolji scenarij na Filmskom Festivalu u Cannesu 2001. i Oscara za najbolji strani film 2002. godine. „Ničija zemlja“ osvojila je ukupno 42 nagrade, što ovaj film čini jednim od najnagrađivanijih debitantskih filmova u povijesti filmografije. Za filmove „Epizoda u životu berača željeza“ i „Smrt u Sarajevu“ Tanović je nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu 2013. i 2016. godine. Trenutno živi u Sarajevu, gdje radi kao profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti. Ovih dana završio je snimanje svog najnovijeg igranog filma „Deset u pola“, čija je radnja smještena u srce sarajevske Baščaršije.

Ponta Lopud festival 

Michel Franco, rođen 1979. godine u Mexico Cityju, stavio je meksičku kinematografiju u središte svjetske pažnje. Filmovi za koje je pisao scenarije, koje je režirao i producirao uključuju „Chronic“ (nagrada za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Cannesu 2015.), „Las Hijas de Abril“ / „Kćeri travnja“ (nagrada žirija sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Cannesu 2017.) i „Después de Lucía“ / „Nakon Lucije“ (glavna nagrada sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Cannesu 2012.). Među filmovima koje je producirao su „600 Millas“ (režija Gabriel Ripstein, dobitnik nagrade za najbolji prvijenac na Berlinaleu 2015.) i „From Afar“ (redatelj Lorenzo Vigas, dobitnik Zlatnog lava na Filmskom Festivalu u Veneciji 2015.). Radnju svog posljednjeg filma „Nuevo Orden“, koji se počeo prikazivati ovoga proljeća, smjestio je u distopijski Mexico City.

Ponta Lopud festival 

Obojica redatelja dobitnici su i posebnog priznanja „Počasno srce Sarajeva“ Sarajevo Film Festivala. Danisu Tanoviću priznanje je uručeno 2014. godine, a Francu prošle godine kada mu je tijekom 26. Festivala posebno priznanje odano i retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu „Tribute to“ (Posvećeno). 

Ponta Lopud festival organiziran je u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, točnije s festivalskim programom Cinelink.