Mamini savjeti doista su neprocjenjivi. Ove četiri žene to potvrđuju

Četiri žene iskreno o savjetima svojih mama koji su im promijenile život

Shutterstock Mamini savjeti zlata vrijede

Dobar savjet zlata vrijedi, citat je s kojim će se mnogi složiti jer nam on uistinu može promijeniti život, učiniti ga boljim i lakšim. Dobar savjet onaj je koji nam sugerira kako u nekim situacijama donijeti najbolju odluku za sebe, kako se organizirati, u kojem smjeru dalje… Volimo ga čuti od poznatih, nama bliskih osoba, prijatelja, roditelja. Maminom savjetu zasigurno vjerujemo najviše jer ona nas najbolje poznaje i često vidi i zna stvari koje nama osobno lako mogu promaknuti. Evo savjeta koje posebno pamtimo od naših mama, a koje su se itekako pokazali pouzdanima i korisnima za naš život.

Anita, 48

"Mamini savjeti o zdravlju su neprocjenjivi"

Moja je mama cijeli život radila kao medicinska sestra, radila je puno i naporno i ona je doista živjela svoj posao. Radila ga je s ljubavlju, poznavala je svakog pacijenta u svojoj ordinaciji i često ih je samoinicijativno podsjećala na preglede koje su trebali obaviti. Osim što je na mene prenijela važnost ljubavi prema onom što radiš te posvećenost, prenijela mi i važnost brige za zdravlje. Tako sam ja prva i jedina davnih 80’-ih nosila žičani aparatić za zube, čim je primjetila mogućnost skolioze krenula sam na aktivno plivanje i vježbanje, a kada sam odrasla, ona je bila za koja me uputila u važnost redovitog ginekološkog pregleda, pregleda dojki, a potom i mamografije. Mama nikada nije dozvoljavala isprike poput “ne da mi se” ili “ma, sigurno je sve u redu”. Uz sve što me je naučila i pažnji koju mi je dala, mamini savjeti o brizi za zdravlje za mene su neprocjenjivi.

Story  Mama mi je usadila važnost brige o zdravlju

 Danijela, 35

Mamini savjeti suptilno su mijenjali moj život

“Sudoper neće pamtiti ako ga čistiš svaku večeri prije odlaska u krevet. Rublju neće biti važno ako ostane koji dan duže u košari za veš. Djeca će pamtiti vrijeme provedeno s tobom”. Zauvijek ću pamtiti ovaj mamin savjet jer za mene je ona najbolja mama na svijetu koja je nas troje uvijek stavljala ispred svih obaveza i dužnosti. Bila je iznimno mudra žena koja se nikada nije nametala već bi me suptilno poučavala životu. Često sam mislila kako sama znam najbolje i da samo savršena organizacija, red, čistoća i pravila imaju smisao kada je odgoj djece u pitanju, a moja je mama sve to rušila s takvom lakoćom. Jednom kada sam dosta burno reagirala na ispad mog sina usred dućana, savjetovala mi je kako mu se moram ispričati i priznati da sam pogriješila. “Budi spremna priznati svojoj djeci kada pogriješiš i ispričaj se”, rekla je nježno, jer tako će on naučiti da nitko nije savršen i da je sasvim u redu pogriješiti i tako će se promijentiti mnogo više nego da ga pošalješ u kaznu. Naravno da je bila u pravu. I bila je u pravu kad mi je rekla: “Dajem ti puno savjeta, ali ti si mama. Možeš me slušati, ali za svoju djecu moraš sama odabrati ono što misliš da je najbolje”.

Story  Važni su mamini savjeti o odgoju

Maja, 29

Uz mamine savjete lakše je vjerovati u sebe

Najbolji savjet koji sam ikada dobila te kojega se u životu držim je onaj moje mame da ti nitko ne može reći da nešto ne možeš. Bilo da se radi o uspjehu u školi, fakultetu, sportu, natjecanju, poslu ili bilo kojem cilju. Upravo zahvaljujući njoj koja nije dozvoljavala da odustanem, vjerujem da svaka osoba može biti i uspjeti bilo što. Ne bi trebali nikada nikome govoriti što bi trebali raditi u životu jer možemo biti što god mi želimo i biti najbolji u tome. Kada čujem da mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti, to mi daje još veći poticaj za napredak. I kad ću imati svoju djecu, sasvim ću sigurno primjeniti mamin savjet: kad spoznaš koliko je važno vjerivati u sebe i ne odustati, tada je svaki cilj lakše doseći, a svaki poraz lakše podnijeti.

Story  Mama me naučila da ne odustajem

Melita, 44
Uz mamu sam spoznala važnost sigurnosti

Moj dom meni je oaza života i znatno više od mjesta za život. Volim da je doista prostor prožet ugodom, sigurnošću i toplinom. No, održavanje kuće uz djecu i ostale obaveze meni se često činilo kao unaprijed izgubljena bitka i zato su mi mamini savjeti uistinu olakšali funkcioniranje. Kad se sada osvrnem na njezine načine i modele, uviđam da je moja mama doista najbolja kombinacija Marte Stewart i Marie Kondo. Mama me naučila kako je najgore što mogu učiniti za sebe je dopustiti da mi se nagomilaju velike količine prljavog i nepopeglanog veša, kako je iznimno važno čistiti kuću u nekom tempu koji si sama odredim (meni je to preko tjedna održavanje, a vikendom generalka), kako je vrlo važno ne gomilati nepotrebene stvari i riješiti se stvari koje ne koristim. Naučila me je i kako je iznimno važno dom učiniti sigurnim mjestom za život. Poput nje, i ja sam osiguranje imovine povjerila Croatia osiguranju. Policom osiguranja pokrivene su nam stvari u kućanstvu i građevinski dio, a mjesečni iznos koji plaćamo za nas je pametno ulaganje.

Story  S policom osiguranja da sigurnosti doma

 Sadržaj donosimo u suradnji s Croatia osiguranjem