VOĆNI ZAMRZNUTI JOGURT
Recept by Jamie Oliver (za 6 osoba)
• 1 zrela banana
• 400 g zrelog sezonskog voća (borovnica, bresaka, marelica)
• tekući med
• 500 g prirodnog jogurta
• 150 g malina
• Dobro očistite voće i narežite ga na manje komade. Voće stavite na lim za pečenje u jednom sloju i stavite u zamrzivač 2 sata, odnosno dok se ne zamrzne. U zamrzivač stavite i posude u kojima ćete poslije poslužiti sladoled. Stavite zamrznuto voće, med i jogurt u blender te blendajte dok ne postane glatko.
SLADOLED OD NARANČE
Recept by Nigella Lawson (za 6 osoba)
• 3 gorke naranče (ili 1 ‘obična’ naranča i 2 limete)
• 175 g šećera u prahu
• 600 ml slatkog vrhnja, odnosno vrhnja za šlag
• Iscijedite sok od naranči (ili 1 naranče i 2 limuna) i naribajte koricu. U tome otopite šećer te dodajte slatko vrhnje. Sve zajedno miksajte dok se ne zgusne. Stavite u posudu s poklopcem i držite 3 do 5 sati u zamrzivaču. Izvadite i pustite da se otopi 15 do 20 minuta prije posluživanja.
SLADOLED OD KAVE I BRENDIJA
Recept by Mary Berry (za 4 osobe)
• 4 jaja iz slobodnog uzgoja
• 100 g šećera u prahu
• 300 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
• žličica ekstrakta vanilije
• 2 - 3 žlice arome kave
• 2 žlice brendija
• Bjelanjke dobro istucite u snijeg sa šećerom u prahu. Posebno istucite slatko vrhnje. Izmiješajte žumanjke i tučeno vrhnje te dodajte arome vanilije i kave te brendi. Zamrznite u plastičnoj posudi s poklopcem minimalno 2 sata.