OMILJENA SPORTAŠICA U STRAŠNOM SVJEDOČANSTVU: 'Zatvorili ste oči kad nas je ON ZLOSTAVLJAO'

Američka gimnastičarka Simone Biles svjedočila je o zlostavljanju liječnika Larryja Nassara nad njom i brojnim drugim gimnastičarkama.

Profimedia

Jedna od najboljih svjetskih gimnastičarki, Simone Biles, emotivno je svjedočila u srijedu pred Odborom američkog Senata o zlostavljanju koje je među mnogim drugim gimnastičarkama pretrpjela od strane bivšeg sportskog liječnika američkog gimnastičarskog tima, Larryja Nassara.

Profimedia 

Zajedno s njom svjedočile su i kolegice gimnastičarke Aly Raisman, McKayla Maroney i Maggie Nichols, gimnastičarka koja je prva istupila s istinom o zlostavljanju. Mnogobrojne djevojke pretrpjele su fizičko i psihičko zlostavljanje koje je ostavilo i traumatske posljedice.

Profimedia 

Simone Biles nedavno je izazvala lavinu reakcija kad je odustala od nastupanja na Olimpijskim igrama u Tokiju kako bi sačuvala svoje mentalno zdravlje. Njezinu odluku većina je pozitivno primila budući da je Biles tako podigla razinu svijesti o mentalnom zdravlju.

Odbor istražuje nedostatke u istrazi FBI-ja o Larryju Nassaru koji trenutno služi kaznu doživotnog zatvora. Nakon što je prvi put prijavljen, istraga nije pokrenuta odmah, već se zlostavljanje nastavilo i mjesecima nakon. Istraga je napokon otvorena 2015., a Nassar je 2017. osuđen na 60 godina zatvora zbog posjedovanja dječje pornografije, a nakon toga i na još 175 godina zbog seksualnog zlostavljanja gimnastičarki o čijem se zdravlju trebao brinuti.

Najodlikovanija olimpijska gimnastičarka Biles je hrabro izjavila: ‘Krivim Larryja Nassara i krivim cijeli sistem koji je omogućio i dopustio njegovo zlostavljanje.’ Simone je na svjedočenju otvoreno pozvala na kazneni progon FBI agenata koji nisu pravilno vodili istragu jer se zlostavljanje zataškavalo te se moglo spriječiti i zaustaviti i mnogo ranije.
Maroney, također odlikovana olimpijska gimnastičarka opisala je razdoblje zlostavljanja kao 'ispunjeno tišinom i zanemarivanjem moje traume'.

Profimedia 

Više od 200 žena dalo je svoje iskaze protiv bivšeg liječnika tima. Nassara je sveukupno više od 330 žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

Director FBI-ja Christopher Wray koji je također svjedočio, ispričao se prisutnima na saslušanju zbog ‘fundamentalnih pogrešaka’ i ‘osude vrijednog ponašanja’ agencije.

U fotogaleriji pogledajte više fotografija sa suđenja i Simone Biles na prijašnjim gimnastičarskim nastupima.

Profimedia Simone Biles