Tradicija je da se 13. prosinca, na blagdan svete Lucije sije božićna pšenica koja simbolizira novi život i plodnost, a vjeruje se da njen izgled prognozira kakva će biti sljedeća godina onome tko ju je posadio.
Ako ju ne želite kupiti gotovu u trgovini nego sami posijati, donosimo upute kako to učiniti, a da pritom bude sjajna, zdrava i gusta.
Potopite sjeme pšenice u mlaku vodu i ostavite tako preko noći. Sljedećeg dana ujutro procijedite pšenicu, stavite ju na salvetu i pustite da se osuši. Odaberite staklenu posudu ili teglu te u nju stavite zemlje gotovo do vrha.
Na zemlju stavite vatu namočenu vodom koju nemojte cijediti, a onda na nju položite pšenicu. Potom na pšenicu nasipajte malo zemlje i malo ju poprskate vodom. Pšenicu stavite na toplo i svijetlo mjesto, primjerice na prozor ispod kojeg se nalazi radijator.
Svako jutro zalijevajte pšenicu, a možete ju poprskati i preko dana kada primijetite da je zemlja suha. Kada pšenica naraste, porežite vrhove tako da izgleda jednako.
Inače, jedan od trikova za gustu pšenicu je i da stavite nekoliko kamenčića na dno posude u kojoj se nalazi ili kupite vneku koja već ima rupe. Prema tradiciji se ukrašava bijelom, plavom i crvenom trakicom, no možete dati mašti na volju dok ju dekorirate.