BOŽIĆ JE NEZAMISLIV BEZ NJE: Kako posijati božićnu pšenicu da bude gusta i sjajna?

Donosimo nekoliko savjeta za božićnu pšenicu koja se tradicionalno sije na blagdan svete Lucije.

Shutterstock

Tradicija je da se 13. prosinca, na blagdan svete Lucije sije božićna pšenica koja simbolizira novi život i plodnost, a vjeruje se da njen izgled prognozira kakva će biti sljedeća godina onome tko ju je posadio.

Ako ju ne želite kupiti gotovu u trgovini nego sami posijati, donosimo upute kako to učiniti, a da pritom bude sjajna, zdrava i gusta.

Shutterstock 

Potopite sjeme pšenice u mlaku vodu i ostavite tako preko noći. Sljedećeg dana ujutro procijedite pšenicu, stavite ju na salvetu i pustite da se osuši. Odaberite staklenu posudu ili teglu te u nju stavite zemlje gotovo do vrha.

Na zemlju stavite vatu namočenu vodom koju nemojte cijediti, a onda na nju položite pšenicu. Potom na pšenicu nasipajte malo zemlje i malo ju poprskate vodom. Pšenicu stavite na toplo i svijetlo mjesto, primjerice na prozor ispod kojeg se nalazi radijator.

Shutterstock 

Svako jutro zalijevajte pšenicu, a možete ju poprskati i preko dana kada primijetite da je zemlja suha. Kada pšenica naraste, porežite vrhove tako da izgleda jednako.

Inače, jedan od trikova za gustu pšenicu je i da stavite nekoliko kamenčića na dno posude u kojoj se nalazi ili kupite vneku koja već ima rupe. Prema tradiciji se ukrašava bijelom, plavom i crvenom trakicom, no možete dati mašti na volju dok ju dekorirate.