PANDEMIJSKI GETAWAY: Možemo li putovati za zimske praznike?

Isplati li nam se izaći u klub ako će nas nakon odbrojavanja stare godine poslati doma?

Profimedia

Iako je novi soj virusa ponovno uspio zakomplicirati planiranje zimovanja, uspjeli smo iskopati sve mjere i načine na koje možete preći granicu. Donosimo vam sve prijedloge i upute na jednom mjestu.

Skijanje u susjedstvu

Počinje sezona skijanja, a neke od alpskih zemalja nisu u optimalnoj situaciji za turizam. Austrija je najavila lockdown već krajem studenog te je od 10.12. donijela nove mjere. U slučaju da želite u Austriju, bilo bi poželjno da imate booster dozu cijepiva. Za necijepljene ulaz u Austriju nije moguć. Ako imate samo jednu ili dvije doze, možete uću u zemlju s negativnim rezultatom PCR testa.

Profimedia 

Kao alternativu, preporučamo skijanje u Bosni i Hercegovini, Italiji ili Sloveniji. Za navedene zemlje morate imati samo potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test. Prihvaća se antiganski i PCR.

Ako pak poželite na luksuznije skijalište, primjerice u Švicarskoj, 48 sati prije dolaska morat ćete se testirati i popuniti obrazac s informacijama o statusu cijepljenja i lokacije na kojoj ćete odsjesti. U slučaju da ste cijepljeni, morat ćete napraviti brzi test prije ulaska, a ako niste cijepljeni morat ćete obaviti PCR testiranje te se ponovno testirati nakon četiri do sedam dana boravka u Švicarskoj.

Balkanska Nova godina i clubbing

U Hrvatskoj se u klub može ući samo s COVID potvrdom, no u ponoć se glazba gasi i svijetla se pale. Isplati li nam se uopće izaći u klub ako će nas nakon odbrojavanja stare godine poslati doma? Za razliku od naših mjera, klubovi i barovi država u susjedstvu većinom su otvoreni do zore.

Bilo da idete na Novu godinu u Beograd, koncert u Porto Montenegro ili na Jahorinu, pravila su ista. Za ulaz je potreban dokaz o cijepivu ili negativan test, a klubovi i barovi radit će do zore.

Profimedia 

U Srbiji se za staru godinu organiziraju i brojni koncerti na otvorenom, a proslavu dva dana prije, jer se slavi repriza i repriza repriza dočeka.

Crna Gora uživa u toplijoj klimi te su barovi i klubovi otvoreni do jutra. Na stranicama putnih agencija možete pronaći ekskluzivne novogodišnje ponude po jako niskim cijenama.

UBiH Nova godina obično se čeka na skijalištima i glavnim trgovima. Radno vrijeme lokala isto je kao i prije pandemije, no zbog velikog interesa poželjno je smještaj rezervirati što prije.

U slučaju da želite otkriti središnji dio Balkana, preporučamo odlazak u Rumunjsku i Bugarsku. Za cijepljene je za ulaz potrebna EU digitalna COVID potvrda, dok će necijepljeni moći ući s negativnim PCR testom. Klubovi rade cijelu noć, ali ćete za ulaz morati predočiti potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili o negativnom testu.

Topli Mediteran

Za zimogrozne, preporučamo odlazak u mediteranske krajeve. Ako ulovite niskobudžetni let za Malagu, platit ćete oko trideset eura te ćete uživati na temperaturama koje ne idu ispod 15 stupnjeva. Uz potvrdu o cijepljenju ili negativan test, možete neometano uživati u španjolskoj ili portugalskoj klimi.

Story 

U slučaju da ste cijepljeni i želite otkriti otoke u Sredozemnom moru, predlažemo putovanje na Maltu ili Cipar. Na Maltu trenutno ne mogu doći necijepljeni, a cijepljeni će ukoliko se odluče za putovanje po cijele dane morati nositi maske. Na Cipar mogu ići svi, no prije leta potrebno je napraviti PCR test.

Skandinavska zimska bajka

U zemlju Djeda Božičnjaka ove godine mogu samo cijepljeni i preboljeli. Njegovo selo nalazi se na sjeveru Finske te se ne preporuča za one koji se boje zime budući da temperature idu do -30 celzijevih stupnjeva.

U Švedsku mogu ući svi uz Covid putvrdu i negativan test za one koji nisu cijepljeni. Prilikom dolaska na aerodrom, luku ili na granicu, svi putnici ponovno se moraju testirati.

Danska ima najblaže mjere od navedenih zemalja. Za ulazak je potrebno priložiti potvrdu o cijepljenju ili negativan test. Posebna po svom modnom izražaju i estetici, odlazak u Kopenhagen zasigurno će brojne ostaviti bez daha.

Unsplash 

Centralna Europa

Počevši od naših susjeda pa sjevernije, mjere u određenim zemljama variraju ovisno o broju zaraženih. Budući da se zajedničke mjere rade na osnovi zemalja koje su u Europskoj Uniji, za ulazak u navedene zemlje vrijede ista pravila za sve – neovisno o incidenciji broja zaraženih.

Profimedia 

U Mađarsku je za ulaz potreban PCR test za necijepljenje i COVID putovnica za cijepljene. Iste mjere vrijede i za Njemačku, dok Poljska i Češka imaju malo stroža pravila. U pivo na Prag nećete moći bez PCR-a (bez obzira na status cijepljenja), a u Poljskoj je za necijepljene obavezna karantena od deset dana.

Zapadna Europa

Toplo preporučamo da zemlje zapadne Europe ostavite za idući godišnji odmor. Amsterdam trenutno nije dobra ideja jer je nizozemska vlada nedavno objavila ponovni lockdown. Iako je u Belgiju teško ući bez PCR-a i cijepljenja, vlada je najavila da od sutra na snagu stupaju nove mjere.

Romantični odmor u Parizu možete ostvariti samo s COVID putovnicom budući bez iste ne možete ući ni u jedan zatvoreni prostor.

Profimedia 

Na londonskom simbolu, Big Benu, od nedavno više nema skela, no savjetujemo vam da svoje putovanje u Veliku Britaniju ipak odgodite za drugu sezonu. U slučaju da se nađete u Elizabetinoj zemlji, morat ćete u izolaciju u kojoj ćete par puta morati dobiti negativan rezultat PCR testa da bi izašli iz kuće.