Natječaj 'Kuhaj kao chef' je iza nas, a imena kandidata već su objavljena.
Izabrano je pet najsretnijih koji će se predstaviti u travnju (7.-10. travnja) na gastro događaju sezone, četverodnevnom eventu Food Market by Story Gourmet u Hali Zagreb, Slavonska avenija 3b,te će kuhati s četiri chefa iz poznatih zagrebačkih restorana.
Duje Prlj usavršavat će se u restoranu Lari & Penati, Maja Šipek u RougeMarinu, Luka Džaja u El Toru, a Krešimir Bonačić-Krešić u slastičarnici Magnolia.
Pobjednika ovog natječaja izabrat ćete upravo vi, ali tek kada kušate ono što će vam kandidati pripremiti.
Jedan od njih je i Duje Prlj koji nam je u razgovoru otkrio zašto baš restoran Lari & Penati? 'Lari i Penati svojim pristupom bistroa odražava ono što najviše cijenim u kulinarstvu - iskorištavanje sezonskih namirnica te konstantno promišljanje o meniju i načinima izvedbe. Pioniri su takvog pristupa u Hrvatskoj pa jedva čekam početi.'
Duje nam je otkrio i koji chef mu je uzor i zašto, koja mu je kuhinja omiljena, vidi li sebe kao profesionalnog kuhara te kakvi su mu planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo.
StoryGourmet: Koja je vaša omiljena kuhinja?
Duje: Hrvatska kuhinja, ali realno ne preferiram nijednu nego mi je važno da je sezonski i da nije previše spicy.
StoryGourmet: Koji chef vam je uzor?
Duje: Ako baš moram izabrati, onda su to Heston Blumenthal, Grant Achatz ili Ferran Adrià jer svojim razmišljanjem o hrani pomiču granice kulinarstva na dosad neviđene razine.
StoryGourmet: Jeste li slatki ili slani tip?
Duje: Uvijek slano. Slatko nastojim izbjegavati jer se ne mogu zaustaviti na jednom komadu.
StoryGourmet: Omiljeno jelo?
Duje: Još nije skuhano. Uživam u sporo kuhanim mesnim jelima ili kratko obrađenim ribljim.
StoryGourmet: Kuhanje vam je gušt, može li postati i posao?
Duje: Mislim da se kuhanjem ne bih mogao baviti profesionalno, ali postoji više načina kako se to znanje može iskoristiti. Naime, cijeli proces - od sadnje namirnice do tanjura - sastoji se od puno koraka. Kuhanje je završni korak koji sjedinjuje sve prijašnje, a svi prijašnji postoje zbog kuhanja.
StoryGourmet: Kakvi su vam planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo?
Duje: U svom sadašnjem poslu iznimno puno koristim znanje o kulinarstvu pa ću uz ovo iskustvo to podignuti na novu razinu. Svakako je u prvom planu prenošenje znanja i ljubavi prema kulinarstvu na druge.
StoryGourmet: Koje namirnice, jela niste nikada probali, a voljeli biste?
Duje: Meso medvjeda, čujem da su šape izniman specijalitet.
StoryGourmet: Koji svjetski restoran želite posjetiti?
Duje: Alinea.
StoryGourmet: Od koga ste naučili kuhati?
Duje: Većinom sam, iako često pokušavam replicirati jela koja je baka pravila u mojoj mladosti. Lignje sa slanutkom i blitvom, španske tice, bubanići... To su okusi koji me vraćaju u prošlost.
StoryGourmet: Gdje pronalazite inspiraciju za jela koja kuhate?
Duje: Većinom online ili iz vlastitog iskustva. Često idem u restorane pa ako vidim neku zanimljivu tehniku ili namirnicu, uvijek pokušavam to replicirati ili odraditi na svoj način.
StoryGourmet: Pratite li StoryGourmet, jedini gastro magazin koji stvaraju chefovi? Je li on dobar izvor inspiracije?
Duje: Naravno, i na društvenim mrežama i u tiskanom izdanju. Uvijek sadrži dobre priče i izvrstan je izvor inspiracije. Do gastro događaja sezone ostalo je još jako malo, a do tada nas pratite, kuhajte i uživajte svim osjetilima u hrani.
Više o eventu Food Market by Story Gourmet saznajte OVDJE.
Projekt donosimo u suradnji s Vina Laguna, Vina Belje, Ol Istria, Braun, Kenwood, Ledo i Barcaffe.