Upoznajte Duju Prlja, jednog od kandidata našeg natječaja "Kuhaj kao chef"

Izaberite pobjednika natječaja na eventu Food Market by Story Gourmet

STORY GOURMET (3).jpg
Story Gourmet

Natječaj 'Kuhaj kao chef' je iza nas, a imena kandidata već su objavljena.

Izabrano je pet najsretnijih koji će se predstaviti u travnju (7.-10. travnja) na gastro događaju sezone, četverodnevnom eventu Food Market by Story Gourmet u Hali Zagreb, Slavonska avenija 3b,te će kuhati s četiri chefa iz poznatih zagrebačkih restorana.

Duje Prlj usavršavat će se u restoranu Lari & Penati, Maja Šipek u RougeMarinu, Luka Džaja u El Toru, a Krešimir Bonačić-Krešić u slastičarnici Magnolia.

Pobjednika ovog natječaja izabrat ćete upravo vi, ali tek kada kušate ono što će vam kandidati pripremiti.

Jedan od njih je i Duje Prlj koji nam je u razgovoru otkrio zašto baš restoran Lari & Penati? 'Lari i Penati svojim pristupom bistroa odražava ono što najviše cijenim u kulinarstvu - iskorištavanje sezonskih namirnica te konstantno promišljanje o meniju i načinima izvedbe. Pioniri su takvog pristupa u Hrvatskoj pa jedva čekam početi.'

Duje nam je otkrio i koji chef mu je uzor i zašto, koja mu je kuhinja omiljena, vidi li sebe kao profesionalnog kuhara te kakvi su mu planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo.

Kandidat Duje otkrio sve tajne street fooda  Story

StoryGourmet: Koja je vaša omiljena kuhinja?

Duje: Hrvatska kuhinja, ali realno ne preferiram nijednu nego mi je važno da je sezonski i da nije previše spicy.

StoryGourmet: Koji chef vam je uzor?

Duje: Ako baš moram izabrati, onda su to Heston Blumenthal, Grant Achatz ili Ferran Adrià jer svojim razmišljanjem o hrani pomiču granice kulinarstva na dosad neviđene razine.

Story Gourmet 

StoryGourmet: Jeste li slatki ili slani tip?

Duje: Uvijek slano. Slatko nastojim izbjegavati jer se ne mogu zaustaviti na jednom komadu.

StoryGourmet: Omiljeno jelo?

Duje: Još nije skuhano. Uživam u sporo kuhanim mesnim jelima ili kratko obrađenim ribljim.

StoryGourmet: Kuhanje vam je gušt, može li postati i posao?

Duje: Mislim da se kuhanjem ne bih mogao baviti profesionalno, ali postoji više načina kako se to znanje može iskoristiti. Naime, cijeli proces - od sadnje namirnice do tanjura - sastoji se od puno koraka. Kuhanje je završni korak koji sjedinjuje sve prijašnje, a svi prijašnji postoje zbog kuhanja.

StoryGourmet: Kakvi su vam planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo?

Duje: U svom sadašnjem poslu iznimno puno koristim znanje o kulinarstvu pa ću uz ovo iskustvo to podignuti na novu razinu. Svakako je u prvom planu prenošenje znanja i ljubavi prema kulinarstvu na druge.

StoryGourmet: Koje namirnice, jela niste nikada probali, a voljeli biste?

Duje: Meso medvjeda, čujem da su šape izniman specijalitet.

StoryGourmet: Koji svjetski restoran želite posjetiti?

Duje: Alinea.

StoryGourmet: Od koga ste naučili kuhati?

Duje: Većinom sam, iako često pokušavam replicirati jela koja je baka pravila u mojoj mladosti. Lignje sa slanutkom i blitvom, španske tice, bubanići... To su okusi koji me vraćaju u prošlost.

Story Gourmet 

StoryGourmet: Gdje pronalazite inspiraciju za jela koja kuhate?

Duje: Većinom online ili iz vlastitog iskustva. Često idem u restorane pa ako vidim neku zanimljivu tehniku ili namirnicu, uvijek pokušavam to replicirati ili odraditi na svoj način.

StoryGourmet: Pratite li StoryGourmet, jedini gastro magazin koji stvaraju chefovi? Je li on dobar izvor inspiracije?

Duje: Naravno, i na društvenim mrežama i u tiskanom izdanju. Uvijek sadrži dobre priče i izvrstan je izvor inspiracije. Do gastro događaja sezone ostalo je još jako malo, a do tada nas pratite, kuhajte i uživajte svim osjetilima u hrani.

Više o eventu Food Market by Story Gourmet saznajte OVDJE.

Story 

Projekt donosimo u suradnji s Vina Laguna, Vina Belje, Ol Istria, Braun, Kenwood, Ledo i Barcaffe.