TEŽAK PUT DO BAJKE: Camillu je bivši ponižavao pred cijelom monarhijom, a ona trčala za njim do jednog trenutka

Camilla Parker Bowles postat će britanska kraljica, no njen put do kraljevske obitelji nije bio obasut ružinim laticima.

Profimedia

Camillu Rosemary Shand definitivno ne bismo mogli opisati kao tipičnu članicu kraljevske obitelji.

I njezin ulazak u istu bio je sve samo ne tipičan, dapače, mogli bismo ga opisati kao poprilično trnovit. Iako ona i princ Charles danas izgledaju sretniji no ikad prije, put do te sreće nije bio nimalo lagan. Iako su, vjerojatno, jednako sretni bili i desetljećima ranije, u vrijeme kada kraljevskoj obitelji nije baš odgovaralo da Camilla bude odgovorna za sreću princa Charlesa. Zanimljivo jest kako je javnost kroz godine Camillu etiketirala kao treću osobu u braku princa Charlesa i lady Diane, iako je Diana, na neki način, ni kriva ni dužna, bila ona koja je bila treća osoba u odnosu princa Charlesa i Camille.

Iako se princ Charles vjenčao s lady Di i zavjetovao joj se na ljubav i vjernost, i on i ona su kao i Camilla, svaki na svoj način, postali žrtvama nemilosrdne i, za moderno doba, kudikamo pretjerano arhaične tradicije.

Camilla Rosemary Shand rođena je 17. srpnja 1947. u Londonu. Za razliku od Charlesa i Diane, Camilla je za dijete koje dolazi iz bogataške obitelji imala iznimno burno i radosno djetinjstvo. Odgajana prvenstveno na selu istočnog Sussexa, bila je izuzetno bliska sa svojom braćom i sestrama, kao i svojim roditeljima, Bruceom i Rosalind, koji su, netipično za to vrijeme, kao roditelji bili poprilično praktični. 

Kao studentica, bila je zabavna, zaljubljena u sportske aktivnosti i ne pretjerano ambiciozna. Nije mogla biti manje zainteresirana za ideju karijere, nije žudjela za putovanjima i nije imala želju pohađati sveučilište. Zapravo je sve što je željela od života bilo biti sretno udana za čovjeka iz više klase i živjeti na selu s konjima, psima, djecom i nekim tko će ih sve paziti i raditi teške fizičke poslove. Njezine se želje nisu promijenile ni kada je upoznala princa Charlesa u ljeto 1971. Među njima je postojala trenutna privlačnost i Charlesu se silno svidjelo što se Camilla smiješila očima i ustima i smijala se istim glupim stvarima kao i on.

Profimedia 

Njih su dvoje započeli vezu, a Charles ju je opisivao kao blaženu, mirnu i obostrano sretnu. Međutim, ostatak obitelji nije dijelio njegovo oduševljenje. Charlesov praujak, lord Mountbatten, bio je samo jedan od mnogih koji nisu odobravali tu vezu, budući da Camilla nije bila djevica, a po standardima kraljevske obitelji, nije bila niti dovoljno aristokratkinja. Pomoglo nije ni to što je Camilla bila do ušiju zaljubljena u sofisticiranog časnika s Kalvarije, Andrewa Parkera Bowlesa, koji je bio na glasu kao ženskaroš i koji je, navodno, neko vrijeme hodao s princezom Anne.

Odlučna je Camilla konačno uhvatila Andrewa i vjenčali su se u srpnju 1973., unatoč Charlesovim molbama da otkaže vjenčanje. Dobili su dvoje djece, Toma i Lauru, a Camilla se brzo uklopila u ulogu koju je oduvijek željela, onu seoske supruge i majke. Ipak, njihov se brak ubrzo našao na kušnji zahvaljujući Andrewovim izvanbračnim izletima koje Camilla više nije željela tolerirati

Ubrzo se Charles vratio u njezin život, prvo kao najbolji prijatelj, a krajem 1970-ih i kao njezin ljubavnik.

Usamljeni princ često je bio gost u njezinom domu u kojem je Camilla priređivala zabave pune vina, a upravo povezanost koju su osjećali i razumijevanje koje su imali jedno za drugo bilo je ono što ih je toliko čvrsto vezalo i što je i u konačnici i zapalilo staru iskru kada se sredinom 80-ih brak princa Charlesa i lady Diane krenuo raspadati. Ono što je dugo tinjalo daleko od očiju javnosti, preko noći je postalo priča koju su željeli pratiti svi - proganjali su je novinari, primala je jedno pismo puno mržnje za drugim, i neprestano joj se spočitavalo što je ne krasi ni približno onoliko ljepote koliko je to bilo u slučaju lady Diane. Ipak, unatoč svemu, ostala je s princom Charlesom. On ju je obožavao i trebao ju je, a ona je jednostavno uživala u tome što je voljena. Nakon što su oboje i službeno okončali svoje brakove, kraljevska ju je obitelj polagano krenula predstavljati javnosti. 

Profimedia 

Do trenutka kada su se napokon vjenčali u dvorcu Windsor, 9. travnja 2005., činilo se da su se osjećaji javnosti značajno promijenili. Veći dio 90-ih nakon što ju je Diana imenovala trećom osobom u braku, Camilla je bila državni neprijatelj broj jedan, ali u vrijeme kad su se ona i Charles vjenčali, stavovi javnosti su počeli omekšavati, a prijem koji su imali u Windsoru na dan vjenčanja bio je gotovo u potpunosti pozitivan.

Cijelom je dojmu zasigurno pomoglo i to što se Camilla s godinama naučila dodvoriti novinarima koji su pomno pratili svaki njezin korak - uvijek je bila prijateljski raspoložena i pomagala fotografima, a oni su zauzvrat pisali prijateljski o njoj i objavljivali dobre fotografije, zahvaljujući čemu se postupno mijenjao i pogled javnosti na nju. K tome se pokazala i kao vrlo marljiva radnica koja je danas pokroviteljica više od 90 dobrotvornih organizacija i ima poprilično prisan odnos s javnošću kojim se malo koji drugi član kraljevske obitelji može pohvaliti, a njezin odabir pokroviteljstava također je pokazao da ona nije samo vesela i površna seoska djevojka kakvom se možda ponekad činila, već osoba koja se ne boji uhvatiti u koštac ni s nerijetko tabu temama poput obiteljskog nasilja, seksualnih napada i silovanja.

Profimedia 

Ono što je zanimljivo je da se, prilikom YouGov ankete provedene u svibnju prošle godine, unatoč značajnoj promjeni slike javnosti o njoj, tek 13% Britanaca izjasnilo kako bi, jednog dana kada Charles postane kralj, Camilla trebala dobiti titulu kraljice.

Puno su im draže opcije bile titula princeze supruge ili kraljice supruge, a ovu je potonju i odlučeno da će jednoga dana steći. Objavljeno je to povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II, a ovu odluku javno je podržao i s oduševljenjem dočekao i princ William koji će i sam jednoga dana zasjesti na tron.

Ipak, unatoč tome što je ovo prvenstveno bila odluka kraljice, i što su je podržali ostali članovi kraljevske obitelji, vjerojatno je malo onih koji su tom odlukom istinski sretni u onoj mjeri u kojoj je to princ Charles koji za nju ne bi htio niti jednu drugu titulu i koji je istinski ponosan na nju i beskrajno zahvalan na svemu što je zbog njega žrtvovala. 

Više fotografija Camille s kraljevskom obitelji i svojom djecom pogledajte u galeriji.

Profimedia Camilla Parker Bowles uspjela je osvojiti srca javnosti i ostalih članova kraljevske obitelji