U kalendare zapišite datum 7. do 10. travnja, jer u zagrebačku Halu, na adresi Slavonska avenija 3b, dovodimo vrhunske domaće chefove. Specijalitete u kojima su gurmani do sada uživali u restoranima Lari & Penati, El Toro i RougeMarin te slastičarnici Magnolia, sada će Zagrepčani i njihovi gosti imati priliku isprobati u 'street food' varijanti na gasto događaju godine - Food Marketu by Story Gourmet. Bit će tu puno dobre glazbe, afterwork partyja, masterclassova, održat će se i vinski sajam, kao i prezentacije domaćih proizvoda, ali i jedno sasvim posebno natjecanje stvarnih zaljubljenika u kuhanje. Naime, u sklopu natječaja 'Kuhaj kao chef' u organizaciji StoryGourmeta, već smo odabrali kandidate koji već tjednima upijaju znanje i usvajaju kulinarske tehnike od svojih mentora u već spomenutim restoranima.
Duje Prlj tako se usavršavao u restoranu Lari & Penati, Maja Šipek u RougeMarinu, Luka Džaja u El Toru, a Krešimir Bonačić-Krešić u slastičarnici Magnolia. Pobjednika ovog natječaja izabrat ćete upravo vi, ali tek kada kušate ono što će vam kandidati pripremiti na Food Marketu by Story Gourmet. Upoznajte Krešimira Bonačića Krešića, koji je u slastičarnici Magnolia učio o čarima slastičarstva.
Slastičarnicu Magnoliju odabrao je, kaže, jer se za slastice specijalizirao na slastičarskom programu u visokoj školi Aspira te u Italiji na Italian Culinary Institute for Foreigners, pa je ovo bila odlična prilika za stjecanje novih iskustava, znanja i vještina u profesionalnom okruženju. Posebno mu se sviđa što u Magnoliji kreiraju ukusne slastice tradicionalnih korijena, zaokružene u jednu novu i modernu priču.
Moja omiljena kuhinja je...
Omiljena kuhinja mi je talijanska kuhinja, makar kod kuće stalno isprobavamo neke nove recepte, neke nove okuse i kombinacije, kako iz domaće tradicionalne kuhinje, tako i iz različitih kuhinja svijeta.
Chef koji mi je uzor...
Najveći uzor mi je Antonio Carluccio, djed talijanske gastronomije. Iako nas je napustio 2017., njegovi recepti, upute i znanje koje je sačuvano u kuharicama i emisijama i dalje živi. Njegova ljubav prema hrani, jednostavan pristup kuhanju i lakoća kojom je spajao okuse i kreirao jela velika su mi inspiracija.
Jeste li slatki ili slani tip?
I slatki i slani, ali definitivno više volim pripremati slastice.
Moje omiljeno jelo...
Pečena patka s mlincima kako ju je nekad moja baka pripremala, a od slatko cannoli s ricottom, malinama i pistacijama.
Kuhanje vam je gušt, može li postati i posao?
Slastičarstvo i kuhanje su nešto što bih htio da jednog dana postanu moj posao.
Planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo?
Jednog dana bih htio otvoriti nešto svoje, mjesto gdje bih mogao ostvariti svoje kreativne ideje i za slana i za slatka jela te podijeliti ih s drugima. Jedna od ideja je food truck, no vidjet ćemo što će vrijeme pokazati, a dotad želim upiti što je više moguće znanja i steći što je više moguće iskustva u svijetu gastronomije.
Nikad nisam probao, a volio bih...
Volio bih probati ceviche, nacionalno riblje jelo Perua i domaće napuljske sfogliatelle.
Svjetski restoran koji želim posjetiti...
The Rock restoran u Zanzibaru, riblji restoran koji se smjestio na stijeni, na plaži usred mora te se do njega može doći pješice tijekom oseke, jedinstveno je mjesto koje bih volio posjetiti.
Od koga ste naučili kuhati?
Još kao dijete naučio sam slana jela kuhati od majke, a slastice od bake pa su i jedna i druga zaslužne za svu ljubav koju sam stekao te koju i danas gajim prema pripremi hrane i uživanju u njoj.
Gdje pronalazite inspiraciju za jela koja kuhate?
Većinom iz glave. Sjetim se nekih namirnica koje bih spojio i pokušam kreirati nešto svoje razmišljajući prvenstveno o okusima s kojima radim, odredim koju namirnicu želim u prvom planu i onda razmišljam koji bi okusi pasali uz nju, održali je u prvom planu, a digli na neki novi nivo. Uvijek se volim okružiti kuharicama, receptima, slikama hrane koju su drugi pripremali i izvući nešto iz svakog recepta, neku novu tehniku pripreme, neki novi spoj okusa. Na jednu se knjiga uvijek mogu osloniti, a to je The Flavour Bible – u kojoj je za svaku moguću namirnicu naveden niz drugih namirnica koje se s njom mogu upariti.
Pratite li StoryGourmet, jedini časopis koji stvaraju chefovi? Je li on dobar izvor inspiracije?
Pratim i odličan je izvor inspiracije, od recepata do priča kuhara koji svakog dana svojim radom i trudom dižu kulinarstvo na neki novi nivo te pokazuju što je sve moguće ostvariti kada uložiš sebe u ono što voliš.
Više o eventu Food Market by Story Gourmet saznajte OVDJE.
*Projekt donosimo u suradnji s Vina Laguna, Vina Belje, Ol Istria, Braun, Kenwood, Ledo i Barcaffe.