Diplomirani ekonomist u životnom izazovu! Ovo nikako nisam htio propustiti

Luka Džaja jedan je od četiri sudionika izazova 'Kuhaj kao chef' koji Story Gourmet organizira s poznatim zagrebačkim restoranima, a koje će svoje finale imati od 7. do 10. travnja u zagrebačkoj Hali, na gasto eventu godine - Food Marketu by Story Gourmet

Dražen Kokorić

'Svaki puta kad sam jeo u El Toru, bilo je odlično. Sviđa mi se kombinacija okusa i namirnica s kojima rade, a kad sam vidio natječaj StoryGourmet-a 'Kuhaj kao chef', u kojem su zaljubljenicima u kuhanje pružili mogućnost da usavršite vještine uz mentorstvo chefova iz četiri vrhunska restorana, pa i iz El Tora, znao sam da moram iskoristiti tu priliku'. Tako svoju priču počinje Luka Džaja, presretan što je odabran između brojnih kandidata da upija znanje od chefa restorana El Toro Maria Mihalja te nauči sve o kuhinji Latinske Amerike, po kojoj je ovo 'in' gastro mjesto poznato. Što je Luka sve naučio imat će priliku demonstrirati na gastro eventu Food Market by Story Gourmet, koji će se od 7. do 10. travnja održati u zagrebačkoj Hali, na adresi Slavonska avenija 3b. Tamo će za Zagrepčane i njihove goste chefovi restorana El Toro, Lari & Penati i RougeMarin te slastičarnici Magnolia, zajedno s kandidatima koji su mentorirali, pripremati svoje specijalitete, a sve uz bogat glazbeni program, afterwork partyje, masterclassove, food makret i vinski sajam. Osim Luke, u projektu 'Kuhaj kao chef' sudjeluju još i
Duje Prlj, koji se usavršavao u restoranu Lari & Penati, Maja Šipek u RougeMarinu te Krešimir Bonačić-Krešić u slastičarnici Magnolia. Nakon Duje i Krešimira, upoznajte i Luku Džaju…

Dražen Kokorić 

Moja omiljena kuhinja je...
Volim i poštujem našu kuhinju, pogotovo mediteransku, ali volim istraživati svjetske kuhinje, poput latinoameričke i azijske, prvenstveno zbog jakih i zanimljivih okusa. No mislim da je fuzija navedenih ono što meni najviše odgovara.

Chef koji mi je uzor...
Trenutačno dosta pratim rad Ivane Bekavac. Sviđa mi se njezin koncept jer svojim ‘modernim gablec restoranom’ od ponedjeljka do petka ubija predrasude o tome da je kuhinja pakleni posao i da ne postoji slobodno vrijeme ni sveci ni peci. Osim toga, moram spomenuti i Marka Gajskog i Denija Srdoča zbog uspjeha koji su postigli s Michelinovom zvjezdicom iako nisu imali klasični kuharski put kad je riječ o školovanju. Kao i Marija Mihelja jer mi se sviđa njegov stil kuhanja i namirnice s kojima radi.

Jeste li slatki ili slani tip?
Definitivno slani za kuhanje. Ali kad se jede, ne odbijam ni slatko.

Moje omiljeno jelo...
Rižoto, tacos, rebarca… zapravo sve u čemu se može osjetiti puno okusa.

Kuhanje vam je gušt, može li postati i posao?
Trenutačno sam jako zadovoljan svojim poslom, ali zašto ne. Svakako mi je cilj jednog dana imati restoran, čak sam i diplomski rad na Ekonomskom fakultetu pisao na temu računovodstva ugostiteljskih djelatnosti.

Planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo?
Što više se educirati, isprobati što više novih okusa, jela i uživati u tome. A što se tiče ozbiljnijih planova, mislim da ću biti pametniji nakon ovog projekta kada ću iz prve ruke osjetiti što je to rad u kuhinji.

Dražen Kokorić 

Nikad nisam probao, a volio bih...
Volio bih probati što više različitih stakeova, npr. Wagyu Hokkaido. S obzirom na to da je El Toro poznat po odličnim stakeovima, nadam se da će se naći koji viška.

Svjetski restoran koji želim posjetiti...
Volio bih posjetiti što više street food restorana u Aziji koji imaju Michelinovu preporuku.
Ali kada bih izabrao samo jedan, onda bih volio da to bude danski Alchemist jer sve što sam pročitao o njemu, djeluje zaista nestvarno.

Dražen Kokorić 

Od koga ste naučili kuhati?
Moram priznati da, iako se nitko profesionalno ne bavi kuhanjem, u mojoj obitelji se fino jede. Tako da najviše od mame Brankice, od mojih baka, stric me učio dekorirati, a kum uvijek donese najbolju ribu koju ulovi pa je pripremamo zajedno. Moram spomenuti i tatu Branka, od njega nisam naučio kuhati, ali uvijek je davao dobre kritike. (I da roditelji mi se zovu Branko i Brankica, mislim da je napokon vrijeme da to izađe u nekim medijima.)

Gdje pronalazite inspiraciju za jela koja kuhate?
Često dobijem inspiraciju kad vidim određene namirnice u hladnjaku, ali pomaže i YouTube.

Pratite li StoryGourmet, jedini magazin koji stvaraju chefovi? Je li on dobar izvor inspiracije?
Naravno, ne zato što ste mi omogućili ovaj projekt, ali smatram ga broj 1 časopisom za gastronomiju. I na tržištu mu uopće ne vidim konkurenciju.

Više o eventu Food Market by Story Gourmet saznajte OVDJE.

Story 

*Projekt donosimo u suradnji s Vina Laguna, Vina Belje, Ol Istria, Braun, Kenwood, Ledo, Barcaffe.